Вести

Дан државности обележен у Зајечару полагањем венаца на споменик Хајдук Вељку Петровићу

Дан државности обележен у Зајечару полагањем венаца на споменик Хајдук Вељку Петровићу

Поводом Дана државности Србије, у Зајечару су положени венци на споменик Хајдук Вељку Петровићу, јунаку Првог српског устанка.

Том приликом венце су положили припадници Војске Србије и делегација Града Зајечара предвођена заменицом градоначелника Марином Милић.

Србија обележава Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. године када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и дан када је 1835. године, проглашен први српски Устав.

Успеси у Првом и Другом устанку, познати у европској историји као "српска револуција", омогућили су да у време владавине кнеза Милоша Обреновића буду ударени темељи модерне српске нације и државе.

Овај датум, узет је као почетак стварања модерне српске државе и као национални празник, а слави се од 2001. године.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

 • 15
  феб
  Зајечар обележава Дан државности Србије

  Поводом Дана државности делегације Града Зајечара, Војске Србије и Полицијске управе положиле су данас венце на споменик Хајдук-Вељку Петровићу. Делегацију локалне самоуправе предводио је Жарко Мариновић, заменик начелника Градске управе Зајечар.

  Више
 • 08
  феб
  Дан државности Србије - Сретење

  Због обележавања Сретења – Дана државности Србије, 15. и 16. фебруар су нерадни дани, саопштило је данас Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

  Више
 • 14
  феб
  Царска палата очекује госте за празник

  Посетиоци и данас и за Дан државности могу уживати у лепотама Феликс Ромулијане, од 8 до 16 сати. Капије овог касноантичког локалитета отворене су свакодневно откако је пре девет година постао део светске културне баштине. Народни музеј и Радул бегов конак раде за празник од 10 до 14 сати.

  Више
 • 11
  феб
  Обележавање Дана државности

  Дан државности Србије, 15.фебруар, биће обележен у понедељак у Зајечару полагањем венаца на споменик легендарном јунаку Првог српског устанка Вељку Петровићу. Овај празник спомен је на два важна историјска датума, почетак Првог српског устанка 1804. године и доношење Сретењског устава 1835. године.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.