Вести

Почела садња дрвореда у улици Павла Илића Вељка

Почела садња дрвореда у улици Павла Илића Вељка

Део улице Павла Илића Вељка у Зајечару, од Ивана Милутиновића до Црногорске, комплетно је реконструисан, а почели су радови и на садњи дрвореда.

У делу улице која је реконструисана, биће посађено 40 јавора, док ће, након уређења другог дела те улице, од Црногорске до Милоша Великог, бити посађено још 80-так.

Према речима Јасмине Басалић, шефа Службе „Зеленило“, шаренолисних јавора до сада није било на зајечарским улицима, а они се по самој структури, лако „примају“ и нису захтевни за одржавање.

-Временске прилике су нам дозволиле да садимо у јануару, па смо започели са формирањем дрвореда у овој улици. У питању је врста „ацер негундо фламинго“, односно шаренолисни јавор, тробојни, веома декоративна врста која за сада још није сађена на јавним површинама у граду. Саднице су доста квалитетне, високе су око 2,5 до 3 метра, калемљене на висини од 2,20 метра, што је један од предуслова за дрворедне саднице. Корен и бусен су добро формирани, а када говоримо о корену, оно што је највише интересовало станаре ове улице је, како се корен касније понаша. Одговор је тај, да је корен јавора иначе, па и ове врсте, неинвазиван, тако да неће доћи до тога да у будућности корен подигне тротоар или да оштети подземне инсталације, тако да је веома захвалан за садњу. Након садње, у првој и другој години, неопходна је одређена нега, док се саме саднице не приме. Сада смо ставили вештачко ђубриво као прихрану уз ову земљу, а као што се види из приложеног и заштиту, рекла је Басалић.

Она је додала да ће и друге улице у граду које су реконструисане добити дрвореде.

-Наставак реконструкције ове улице је планиран за недељу дана, па чим радови буду завршени, рупе за садњу буду отворене, а ивичњаци намештени, ми ћемо да наставимо са садњом. Пракса ће бити да која год улица буде реконструисана, ми тамо формирамо дрвореде ако постоји могућност, чак и у улицама које су већ реконструисане, а дрвореди не постоје, трудићемо се да и тамо обогатимо простор. Као што смо радили у улици Цара Душана, тако су у плану радови у улицама Мије Станимировића и Которској.

Вредност дрвореда у улици Павла Илића Вељка је 270.000 динара.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.