Вести

Одржана 33. седница Скупштине града Зајечара:  Усвојен буџет за 2020.годину

Одржана 33. седница Скупштине града Зајечара: Усвојен буџет за 2020.годину

У Зајечару је одржана 33. седница Скупштине града Зајечара, на којој је усвојена Одлука о буџету града Зајечара са Кадровским планом за наредну годину. Буџет за 2020. годину износи 2.4 милијарде динара.

Одборници су усвојили и Одлуку о утврђивању просечних цена квадратног метра непокретности по зонама за утврђивање пореза на имовину за 2020. годину, као и Нацрт Одлуке о утврђивању коефицијената за непокретности по ценама и просечних цена одговарајућих непокретности на основу којих је за 2019. годину утврђена основица пореза на имовину обвезника који не воде пословне књиге у најопремљенијој зони.

На седници је усвојена и Одлука о конверзији потраживања града Зајечара у удео Града, у капиталу Акционарског друштва „Икарбус“ –Фабрика аутобуса и специјализованих возила Београд. Такође, већином гласова, усвојена је и Одлука о окончању поступка ликвидације над Спортско пословним центром „Тимок“ ДОО Зајечар у ликвидацији. Усвојена је и Одлука о контроли пријема и реализације донација града Зајечара, Одлука о прибављању непокретности у јавну својину града Зајечара, непосредном погодбом, без накнаде, ради изградње улице Цветка Цветковића, као и Одлука о отуђењу непокретности у улици Ђуре Ђаковића, из јавне својине града Зајечара, прикупљањем понуда.

Одборници су зелено светло дали и на Одлуку о покретању поступка за реализацију пројекта јавно – приватног партнерства без елемената концесије, за рационализацију и одржавање система јавног осветљења применом мера уштеде енергије на територији града Зајечара, као и Решење о именовању стручног тима за реализацију тог пројекта. На седници је измењена Одлука о општем кућном реду у стамбеним и стамбено-пословним зградама на територији Града и дата сагласност ЈКСП „Зајечар“ на цену топлотне енергије.

На седници су усвојена и решења о разрешењу директорке Центра за Социјални рад у Зајечару и члана Школског одбора Економско-трговинске школе.

Највише полемике међу одборницима је било око буџета. Валентина Ђуричић, начелница Одељења за буџет и финансије је истакла да је за наредну годину планирано мање издвајања за капиталне инвестиције него у 2019. години, али је предвиђен новац за реконструкцију Здравственог и средњошколског центра, као и за друге пројекте који се реализују са Канцеларијомза јавна улагања и министарствима РС.

Председник Скупштине града Зајечара Стефан Занков је рекао да је потребно време да се изађе из дугова. Занков је нагласио да се буџет прави на основу одређених упутстава, Државне ревизорске институције и додао да нема одрживог буџета док се не подигне заполеност у Зајечару, а друга важна порука је да Град Зајечар ради све да се подигне запосленост у врло кратком временском периоду.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је истакао да се претходних дана преко друштвених мрежа води непримерена хајка са наводима да се продају кости нечијих предака. Ничић је рекао да је интерес града побољшање услуга комуналних делатности, управљања и одржавања гробља, сахрањивања и пружања услуга погребних делатности, а које би биле дефинисане пројектом јавно – приватног партнерства са елементима концесије. Ничић је додао и да је актом који се усваја предвиђено да цене услуга контролише Скупштина града и да град Зајечар никоме не продаје гробље, већ поверава одржавање услуга адекватног одржавања на одређени временски период.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.