Вести

Градоначелник Бошко Ничић обишао радове у ОШ „Хајдук Вељко“

Градоначелник Бошко Ничић обишао радове у ОШ „Хајдук Вељко“

У току је реконструкција Основне школе ,,Хајдук Вељко“ у Котлујевцу, а радове је јуче обишао градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

На обиласку се чуло да је током извођења радова дошло до нових сазнања, односно да је, кад је главна плоча разоткривена утврђено да она има улегнуће од 12 центиметара.

Бошко Ничић градоначелник Зајечара је рекао да су извођачи радова раскрили подну конструкцију и установили да се плоча на првом спрату, односно друга плоча, налази у таквом стању, да Богу хвала, да се за 35 година није десила катастрофа, и то невиђених размера. Још при извођењу радова су се сигурно јавили недастаци, ту нема дилеме, јавиле су се пукотине, улегнућа, која су прекривена, а извођач радова је била зајечарска фирма „Тимоградња“. Приликом статичког прорачуна су направљене грешке, статички пројекат је нестао из архиве и нема га нигде, мени није баш то случајно. Сваки озбиљнији потрес да се десио, направио би хаос. Ја апелујем на надлежне органе, тужилаштво, да раде свој посао. Неко је нешто урадио, што је за последицу могло да има катастрофу. Ко је украо пројекат статике? Нема више Тимоградње, али има људи који су то радили. Ово не сме да се ради ни приликом изградње станова, а камоли школа, где иду деца. И добро је што нисмо подлегли притисцима, а било их је, организоване и од групе родитеља, да деца остану у школи, истакао је Ничић.

-Ја сам у почетку покушао да разумем, тражили смо решење, када је ово откривено, није било дилеме да сва деца буду измештена из школе. Такође, обавестили смо и Канцеларију за јавна улагања Републике Србије и рекли су нам да нема проблема да се обезебеди додатан новац за санацију. Можете да будете сигурни да ће, кад радови буду завршени, школа бити уређенија, безбеднија, а деца ће ићи у једну од најавременијих школа у нашем граду.

Драгољуб Стојановић, власник фирме „Капапројект“ из Ниша је истакао да је права срећа што се није догодила нека трагедија.

-Шеф градилишта нас је обавестио да када је скинута цементна кошуљица, уочено је да је плоча улегла од 6 до 12 центиметара. То према свим техничким прописима, излази ван сигурности. Плоча је 15 центиметара дебљине, што је за распоне 8 метара пута 10, немогуће и неспојиво. Ја сам пројектант већ 30 година, и први пут у животу видим овакву ситуацију, видим плочу која је малтене склона паду. Минимална дебљина плоче треба да буде 20 и 22 центиметара, овде је 15. Арматура која је дата у плочи, требала је да буде 3 пута већа, који је разлог што није не знамо јер је пројекат нестао и ми немамо увид. Бетон је слаб, рони се. Све је то потребно санирати и ми смо урадили предлог пројекат санације, тако да ћемо објекат да доведемо у безбедно стање, иза чега ћемо и да стојимо, рекао је Стојановић.

Рокови за завршетак радова су 180 дана. Међутим, због додатних проблема који су уочени, рок за завршетак радова ће, према речима надлежних, бити померен за најмање два месеца од планираног рока.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.