Вести

БОШКО НИЧИЋ:  СТВОРИТИ УСЛОВЕ ЗА БУДУЋНОСТ МЛАДИХ!

БОШКО НИЧИЋ: СТВОРИТИ УСЛОВЕ ЗА БУДУЋНОСТ МЛАДИХ!

Последњих година наставља се тренд одласка младих и образованих људи из Србије. У потрази за бољим животом у иностранство одлазе често најбољи. Као основни проблем се наводи незапосленост, али то није једини разлог.

Како задржати младе да у свом граду, у својој земљи наставе да граде каријеру, каква системска решења понудити и решити овај велики друштвени проблем, тема је о којој је у једној телевизијској кући говорио Бошко Ничић градоначелник Зајечара.

-Постоји тренд који није везан само за Зајечар, чак ни за Србију, млади све више одлазе трбухом за крухом у суседне земље. Треба раздвојити две ствари: популациону политику и тренд одласка. Репродуктивно стање нашег друштва је лоше, све је мањи број новорођенчади. А друга ствар је тренд одласка, који је захватио готово цео Балкан, запад је узео нашу радну снагу, али видећемо колико ће то све трајати. Знам да ће уследити и и тренд повратка младих, а то тада им морамо створити одређене услове и радна места, рекао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић, објашњавајући да овај тренд захвата све већи број земаља.

Ничић је истакао да држава Србија на томе ради озбиљно и води добру политику по том питању.

-Град Зајечар очекује отварање једне велике фабрике, ближи се дан када ћемо саопштити име, приводимо крају разговоре са једним ивеститором. Ми смо презадовољни, и ето једне перспективе за оне који одлазе. Стварамо пристојан град, дајемо младима могућност да остану овде, да у свом граду и својој земљи живе и раде.

Градоначелник Зајечара је поменуо и мере које Град спроводи како би се створили услови за запошљавање.

-Са Националном службом за запошљавање радимо на преквалификацији занимања која су тражена,као што су на пример вариоци.

Ничић је говорећи о младима истакао да им треба пружити и могућност забаве и квалитетног трошења слободног времена.

-Морамо да разговарамо са младима. Град улаже поприлично у културу, спорт, у све оно чиме млади воле да се баве у слободно време. Имамо богату културну понуду, позоришну, у селима имамо сеоске манифестације, ту су Зоранови дани, Гитаријада, све оно по чему је Град Зајечар јединствен у Србији.

Бошко Ничић је објашњавајући проблематику одласка младих и њиховог останка, рекао да је важно радити на повећању наталитета, и да то све заједно чини проблем који тражи системско решење, које није ни мало лако, јер све је више старог становништва.

-Када можемо да градимо аутупутеве и радимо ствари које нису рађене 40 и више година, можемо и да омогућимо младим људима да рецимо добију све по повољним условима, на пример као некада станове. А да ли ће то повећати природни прираштај?, објашњава Ничић.

На недавно спроведеном истраживању, као основни проблем грађани Зајечара су истакли незапосленост, потом здравствену заштиту и путну инфраструктуру.

Градоначелник се осврнуо на здравствену заштиту и захвалио се Канцеларији за јавна улагања, која ће уложити значајна средства у потпуну реконструкцију Здравственог центра у Зајечару, алудирајући на здравство као битан фактор друштва у целини, изразивши наду да се млади лекари пошаљу на специјализацију, како би могли да раде са новом опремом када дође време за то.

Први човек града Зајечара се осврнуо и на област образовања и нагласио да се образовање младих људи мора прилагодити, тако што ће се јачати капацитети одређених школа и смерова.

-Инвеститори који долазе траже техничке кадрове. Техничка струка ће нам највише требати, рекао је Ничић.

-Ми као град много улажемо у пројекте, имамо их у свакој фиоци, то је будућност и за младе, ми радимо за будућност наше деце, закључио је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.