Вести

Овог лета богат културно-уметнички и музички програм у Зајечару

Овог лета богат културно-уметнички и музички програм у Зајечару

Овог лета, као и прошле године, Народно позориште Тимочке Крајине- Центра за културу „Зоран Радмиловић“ припрема богат културно-уметнички и музички програм како у граду тако и у зајечарским селима.

Већ у недељу 14.јула на Поповој плажи биће одржана прва смотра фолклорних ансамбала „Развило се коло крај Тимока“ на којој ће учествовати 9 фолклорних ансамбала из Тимочке крајине, Параћина и Зрењанина.

Почетак је у 20:00 сати, речено је на конференцији за медије у зајечарском театру.

Директор установе Владимир Ђуричић је рекао да када су пре више од годину дана са градоначелником Зајечара размишљали о оснивању градског хора и фолклора, замислили су и организовање фестивала фолклора и класичне музике. Он је изразио задовољство што се ове године организује смотра фолклора и изразио наду да ће већ идуће године постати фестивал јер је циљ установе да све што организује у наредном периоду буде боље. Фестивал класичне музике биће организован на пролеће, заједно са Епархијом Тимочком и градом , рекао је Ђуричић

Уметнички руководилац Градског фолклорног ансамбла „ЗОРА“ Ненад Петковић је истакао да оваква смотра фолклорних ансамбала каква ће бити у недељу, никада до сада није била у Зајечару нити у Тимочкој Крајини. Идеја водиља је очување српске културе, традиције и баштине, чему ће допринети колорит костима најпознатијих српских кореографа и квалитет игре, а лепоти смотре допринеће и амбијент Попове плаже, рекао је Петковић. Смотри ће предходити дефиле учесника предвођених трубачима, од позоришта кроз центар града до Попове плаже, како би Зајечарци и њихови гости могли видети богатство народних ношњи. Петковић је позвао грађане да 14.јула дођу на Попову плажу и виде шта ће приказати чувари народне традиције.

Када је о позоришној активности реч, директор је нагласио да представа „Жене из Троје“ у режији Небојше Брадића, коју је зајечарски театар урадио са Народним позориштем из Приштине, постиже леп успех и да он не памти да је нека представа зајечарског позоришта толико пута извођена на страни, широм Србије, за тако кратко време. Подсетио је и на фестивалску награду на „Новом тврђава театру“ у Чортановцима, и најавио да ће почетком августа представа бити изведена на Нишвилу,на нишкој тврђави а крајем августа отвориће „Антика фест“ на Ромулијани.

,,Представа „Жене из Троје“ у коју смо уложили огроман напор ансамбла зајечарског позоришта, али мало финансијских средстава, доноси нам велику корист“, рекао је Ђуричић и додао да су одржане контролне пробе представе ,,Петра“ у режији Ирфана Менсура, а рад на представи у којој ће играти четири глумице међу којима је Тања Бошковић , и која ће отворити „Дане Зорана Радмиловића“, почеће у првој половини септембра.

Подсетио је и на манифестације које ће до краја јула бити одржане у селима: 12.07.-14.07. ,,Петровдански дани“ у Грлишту, 17. и 18.07.- 2. Фестивал „Влашке лепоте Балкана“, Велика Јасикова, 19. и 20.07. „Сабор фрулаша“ , Грљан, 21.07. „Балкански фестивал традиционалне културе Влаха“, Дубочане, 27.07.,, Јасеновачко лето“, Велики Јасеновац.

Владимир Ђуричић је обавестио новинаре да је у Клубу културе у Котлујевцу синоћ почео да ради кафић, тако да ће и то бити један од пратећих садржаја наших активности у овом жаришту културе. Људи из тог дела града, као и корисници Центра за културу, посетиоци позоришних представа и других културних дешавања сада имају где да попију кафу или пиће по повољним ценама, истакао је Ђуричић и додао да ће већ 16.јула у Клубу културе бити одржана промоција књиге“Српске стазе у Скандинавији“ аутора из Тимочке Крајине Тихомира Барбуловића.

На прес-конференцији новинарима се обратио и сувласник „МГ“ студија Бранко Грујић, са којим ће Народно позориште Тимочке Крајине-Центар за културу „Зоран Радмиловић“ организовати неколико музичких догађаја током лета: „Вече севдаха“ , 24. јула на Поповој плажи, „Вече староградских оркестара“ 7. августа испред Радул беговог конака и „За рок сцена“ 20. августа на зајечарском Тргу. Како је рекао Грујић, на вечери севдаха учествоваће деветоро квалитетних певача из Тимочке Крајине, испред конака ће свирати више оркестара староградске музике, а на „За рок сцени“ учествоваће 6 бендова међу којима и „Златни прсти“, са новим албумом и новим композицијама које је компоновао Момчило Моша Раденковић, али и са старим хитовима. Грујић је најавио велики „цоме бацк“ „Златних прстију“ са Мошом Раденковићем и новим члановима састава.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.