Вести

Град Зајечар расписао четири конкурса из области пољопривреде Фото: Радио Магнум

Град Зајечар расписао четири конкурса из области пољопривреде

Град Зајечар расписао је 4 конкурса за доделу подстицајних средстава у области пољопривреде за 2019. годину.

Укупна средства из буџета града, која ће бити издвојена за реализацију конкурса износе 12 милиона динара. Осим тих конкурса, како је речено данас у Градској управи, биће расписани и конкурси за удружења и за јесењу садњу воћа.

-На основу програма мера који је усвојен још 3. марта на седници Скупштине, 1. априла су расписани конкурси из програма који покривају области сточарства, воћарства и пчеларства. Први конкурс је конкурс за пролећну садњу садница воћа свих воћних врста, и по том конкурсу ће бити издвојено 2.000.000 динара. Конкурс траје до 15. маја, навела је Весна Станковић.

Према њеним речима конкурс за јесењу садњу, биће, као и претходне године, поновљен на јесен.

„Други конкурс се односи на доделу подстицаја за набавку нове механизације опреме за воћарство, а новина у том конкурсу у односу на претходну годину, је да су осим опреме, прикључне и жичане ограде за воћњаке и опрема за наводњавање са мало проширеним списком инвестиција за које се може аплицирати. За тај конкурс смо одвојили четири милиона динара, због тога што је прошле године, на основу пријава које смо установили, већи број произвођача био заинтересован, па смо самим тим и већа средства издвојили у овој години“, рекла је Станковић.

Конкурс за набавку нове механизације траје до 31. јула, те пољопривредни произвођачи до тог рока могу да прикупе документацију.

-Трећи конкурс је конкурс за доделу подстицаја у области сточарства за који је предвиђено 4 милиона и 800 хиљада динара. Такође има новина у односу на претходну годину. Дакле, они који аплицирају за набавку квалитетних грла, јуница, млечних телади, млечних раса и такође за набавку јагњади и оваца, коза, могу да аплицирају и за набавку музилица. Конкурсом су представљене инвестиције за које могу да аплицирају и до ког износа. Новина је да у оквиру сектора, пољопривредни произвођачи могу да аплицирају за више инвестиција. Уколико аплицирају за једну меру, тачно је предвиђено сваким конкурсом који је лимит. Интензитет инвестиција креће се од 60 до 70% од рачуна без пдв-а или до максимума. Четврти конкурс је конкурс за пчеларство. Ту смо издвојили милион динара и морам да кажем да је повећан износ по мери. Претходне године је било до 30.000 динара за пчелиња друштва или 30.000 за опрему у пчеларству. Сада је тај лимит 40.000 динара, а уколико пчелари буду узимали две мере, и друштва и опрему, могу узети средства до максимума 80.000 динара . Још једном да појаснимо, по секторима су лимитирани износи, за сектор млеко односно сточарство, и за сектор воћарство, тај лимит је 140.000 динара, за сектор пчеластво тај лимит је 80.000 динара, истакла је Весна Станковић, члан Градског већа задужена за пољопривреду и додала:

-Подстицајна средства могу добити пољопривредни произвођачи са територије града Зајечара, за инвестицију на територији града Зајечара, да буду регистрована домаћинства у активном статусу, да се поднесу уредно рачун и сва потребна документација која стоји у списку. Све информације се налазе на сајту града и на огласној табли у Градској управи.

Сви заинтересовани могу да дођу и у Канцеларију за локални и економски развој, а тамо ће им, како кажу у локалној самоуправи, бити пружена сва неопходна помоћ око попуњавања документације.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.