Вести

Одржана 23. седница Скупштина града Зајечара -Једногласно усвојен Програм за пољопривреду!

Одржана 23. седница Скупштина града Зајечара -Једногласно усвојен Програм за пољопривреду!

Данас је одржана 23. седница Скупштина града Зајечара.

Одборници су дали сагласност на Програм мера за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја.

Весна Станковић градски већник за пољопривреду образлажући програм овом приликом је рекла да је град ове године увео низ позитивних и подстицајних мера, све у циљу побољшања положаја пољопривредних произвођача на територији града.

-У 2019. години из буџета града за помоћ пољопривредницима са подручја Зајечара опредељено је 20 % више новца него прошле године, а максималан износ подстицаја по пољопривреднику са 100.000 динара, ове године повећан је на 140.000 динара. Новина је и та да ће пољопривредни призвођачи у 2019.години средства моћи да користе по више конкурса у оквиру сектора, истакла је Станковић.

Такође, Станковић је нагласила да у сектору воћарства могу да се купе саднице, а уколико тај износ буде био мањи од 140.000 динара, моћи ће да конкуришу до тог износа и за нешто од механизације или ограду за воћњаке, која је такође једна нова мера у односу на прошлу годину.

-Субвенције за саднице ове године износиће 70% уложеног новца, а што се тиче сточарства у највећој мери биће подстицан развој млечног говедарства. Имамо мере за набавку квалитетних грла јуница до износа од 140.000 динара. Та средства пољопривредни произвођачи моћи ће да користе и за куповину музилица. Ту меру нисмо имали прошле године. Такође, мера за набавку квалитетних грла оваца и коза до износа од 100.000 динара. Тај износ у односу на прошлу годину повећан је за 20%. За пчеларе је планиран износ од 80.000 на нивоу сектора, или по 40.000 динара појединачно, навела је Станковић.

Све мере биће спроведене преко јавних конкурса, чије се расписивање очекује крајем марта по усвајању Правилника. Како је истакла Станковић приоритете при добијању средстава и ове године имаће они који до сада нису користили досадашње мере, као и произвођачи са пребивалиштем на селу са територије града Зајечара, али и носиоци газдинства који су млађи од 40 година. Она је додала и да то не значи да људи старији од 40 година неће моћи да конкуришу и добију средства, већ само да ће приоритет имати млађе особе.

На данашњој седници Скупштине усвојен је и Предлог Одлуке о усвајању Плана детаљне регулације постројења за прераду отпадних вода из производног погона пиваре „Heineken Srbije“ у Зајечару. На седници је образована и Комисија за планове града Зајечара.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.