Вести

Помоћник министра за пољопривреду у Зајечару

Помоћник министра за пољопривреду у Зајечару

Помоћник министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду Александар Богићевић, посетио је Зајечар и са градоначелником Бошком Ничићем, разговарао о тренутној ситуацији у области пољопривреде на подручју Града, али и целе Тимочке крајине.

Састанку су присуствовали и председник Општине Бољевац, стручњаци из пољопривредних саветодавних служби, представници удружења пољопривредних произвођача.

-Обавили смо конструктивне разговоре о плановима и приоритетима, како се може доћи до више новца који ћемо уложити у развој, не само пољопривредне производње, већ и у сеоске инфраструктуре, што је болна тачка за даљи напредак и развој села. Драго ми је што се такође полако отвара питање пропалог Института за пољопривреду који, ако будемо паметни, заједно са другим локалним самуправама, можемо да ставимо у функцију, да то буде за добробит свих пољопривредних произвођача у овом делу Србије, и то треба да буде наша заједничка установа на овом подручју. У томе нам може помоћи и РАРИС, да направимо један озбиљан програм, да од тога направимо Тимочки пољопривредни центар, истакао је Ничић и додао:

-Разговарали смо и о подстицајним мерама и заједничким програмима где ћемо укључити по неколико граничних села, наших општина, бољевачка села, зајечарска, села према Књажевцу, Неготину, Бору. Такође, причали смо о плановима за будућност, како да оживимо села која умиру, да их доведемо у неко стање које памтимо од пре 10-ак година, када је почело масовно напуштање села. Морам да кажем, да ћемо од 22. до 24. фебруара, заједно са РАРИС-ом, организовати обилазак сеоских средина у Мађарској, где је већ развијен систем за пречишћавање отпадних вода. И то ће бити следећи пројекат града Зајечара а који ће трајати 10-ак година. Он ће се реализовати како на подручју Града, тако и села. То је озбиљан проблем, јер су нам отпадне воде загадиле и бунаре, водотокове.

Помоћник министра за пољопривреду, шумарство и водопривреду Александар Богићевић је на радном састанку истакао да Министарство ставља акценат на сарадњу пољопривредних стручних служби и локалних самоуправа, као и на повећање износа субвенција на државном нивоу, у 2019. години.

-Мене радује да је овде сарадња између локалне самоуправе и пољопривредних служби веома добра, и мислим да је без те сарадње наш пољопривредник хендикепиран. Од 15. јанура ће бити пререгистрација пољопривредних газдинстава, и договорили смо се да, локална самоуправа и пољопривредне стручне службе, помогну нашим пољопривредницима у тој пререгистрацији. Надамо се да ће сви пољопривредни произвођачи са територије града Зајечара и Бољевца, то право и реализовати. Оно што могу да кажем је да град Зајечар издваја озбиљна средстава за пољопривреду. Када су у питању субвенције Министарства, морам да напоменем да је наше Министарство једно од оних које је добило највећи буџет за наредну годину, за око 6 милијарди већи него ове године. Све то ћемо уложити у повећање субвенција које су тражене, па се надам ће и исплата субвенција бити много брже, истакао је Богићевић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.