Вести

Зајечар: За 26 воћара подстицајна средстава!

Зајечар: За 26 воћара подстицајна средстава!

У Градској управи у Зајечару потписани су уговори о додели подстицајних средстсва за развој воћарства у 2018. години, између града и пољопривредних произвођача, који су испунили услове конкурса.

26 воћара ће добити подстицајна средстава, како би проширили своју производњу, а према речима надлежних, укупна средства која су одобрена по овом пројекту су милион и 700 хиљада динара.

Присутнима се обратио градоначелник Зајечара Бошка Ничића и рекао да је град ове године највећи акценат ставио на развој воћарства, а тако ће бити и у наредној години.

Како је нагласио, циљ је да се у области пољопривредне производње, формирају удружења преко којих ће се лакше пласирати роба на тржиште.

-Лично сам инсистирао на развоју воћарства, јер сматрам да то јесте перспектива овог нашег краја, а то кажем, не зато што се ја много разумем у пољопривреду, већ зато што видим шта раде велике компаније које знају како се остварује профит, а ја се трудим да такве увек следим, и да од њих учим и преписујем. Ако се компанија „Делта аграр“ одлучила да овај крај изабере за изградњу својих великих плантажа воћњака, поред села у Војводини, онда то нешто сигурно говори, и ми не можемо као Град да то не подржимо. Ове субвенције су само почетак у области воћарства, и мислим да сада радимо паметно, и имамо стратегију. Помажемо развоју пчеларства, ратарске производње, воћартсва, и све то радимо плански и сигурно ће то све дати добре резултате. Надам се да ће вам тај новац, колико год он био скроман, помоћи бар делимично да надокнадите трошкове, или започнете неку производњу. Све оне који постигну добре резултате, додатно ћемо стимулисати. Драго ми је да се, како сам начуо, формирају удружења, јер је то добро, како би се оставили „сваштарске производење“, већ да се угледамо на велике компаније, истакао је Ничић.

Како је речено приликом потписивања уговора, ове године је град Зајечар из буџета издвојио близу 10 милиона динара за развој пољопривредне производње, што је, према речима надлежних, око 40% више него 2017. године.

-Ово је други конурс за воћарство у овој години, а у 2018. години смо пласирали 5 милиона и 700 хиљада динара у развој воћарске производње. Овај износ се односи на први конкурс за механизацију у воћарству, где смо пласирали 3 милиона и 800 динара, и на овај конкурс где смо утрошили милион и 700 дианара, што је за 120% више од улагања у воћарску производњу него у претходној години. Ми смо у 2017. години пласирали 2,5 милиона динара за воћарство, за набавку садница. Прошле године је субвенције користило 46 произвођача за воћарску производњу, ове године 93, истакла је Весна Станковић, члан Градског већа задужен за пољопривреду и додала:

-У овој години смо имали највише пријава за саднице дуње, где смо заједно са вама инвестирали у куповину 7.500 садница дуња, на другом месту по интересовању био је засад вишње, укупно смо уложили 2.700 садница, затим лешник 830 садница и орах 330. Такође су и запажени резултати постигнути и у области сточарства, па је тако инвестирано у куповину 176 квалитетних грла оваца, јагњади и коза, и 15 јуница женских телади. Први пут ове године је општина улагала и у удружења..

Почетком марта ће бити расписани нови конкурси за добијање подстицајних средстава у области пољопривредне производње.

Износ средстава за 2019. годину који ће бити издвојен из буџета града Зајачера, планиран је у износу од 18 милиона 750 хиљада.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.