Вести

НИСТЕ САМИ: У Зајечару одржана трибина подршке младим особама са проблемима менталног здравља и инвалидитетом

НИСТЕ САМИ: У Зајечару одржана трибина подршке младим особама са проблемима менталног здравља и инвалидитетом

У препуној сали Скупштине града Зајечара одржана је трибина у оквиру кампање ,,Нисте сами“ која има за циљ превазилажење предрасуда према младим особама са проблемима менталног здравља и инвалидитетом.

На трибини су о својим искуствима говорили Бојана Ђорђевић, Катарина Стојановић, Дејана Балтес, Кристина Фружа и МилошеЛепојев.

Присутне је у име града и градоначелника поздравила Марина Милић, заменица градоначелника Града Зајечара.

-Пројекат ,,Нисте сами“ има изузетну важност јер пре свега испуњава свој циљ, а то је превазилажење предрасуда према младим особама са проблемима менталног здравља и инвалидитетом. Оно што је наш циљ као друштвено одговорне заједнице је да се бавимо унапређењем менталног здравља младих људи, јер иако имају тај поремећај то не значи да нису део нашег друштва. Мислим да овде велику улогу игра и едукација јавности како би сви имали веће разумевање, али и како би та иста јавност дала подршку за ову групу младих људи. Морамо да развијамо поверење међу нама, хумане вредности и толеранцију, али и да створимо услове за срећније, односно ментално здравије друштва. Једно истраживање које је рађено под покровитејством Министарства омладине и спорта је показало да се млади људи све више суочавају са стресом и да им је потребна подршка. По овом истраживању више од половине испитаника навело је да је доживело у току свог живота бар један стресни животни догађај. Више од једне петине младих је навело да се често суочавају са осећајем негативног расположења и туге и осећајима сталне бриге око неких различитих ствари. Ови подаци указују да је у циљу очувања менталног здравља најважнија подршка родитеља, пре свега породице, пријатеља, као и читавог друштва и заједнице. Зато је важно да се сви ујединимо и да им дамо подршку, рекла је Милић.

Испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања присутнима се обратила Јулијана Станисављевић која је истакла велику важност овог пројекта али и подршку државе када је у питању ова тема.

Драган Милошевић, шеф Одељења екстерне продаје Дунав осигурања у Зајечару, који је партнер на пројекту је додао да ће њихова компанија дати пуни допринос у оваквим пројектима.

О Установи за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју ,,Облутак“ на трибини је говорила директорка ове установе Ана Петковић.

-Град је доста учинио за нашу установу. Одлуком Скупштине Града Зајечара 2008. године је основана наша установа која се бави заштитом и збрињавањем деце и омладине ометене у развоју, односно са инвалидитетом. Имајући у виду тежак материјални положај породица које брину о оваквој деци град је одлучио да услуге буду бесплатне. Након десет година постојања наше установе град финансира целокупну установу, а очекујемо и проширење капацитета који нам је неопходан за даљи и квалитетнији рад са децом. Круна нашег успеха јесте та што смо децембра 2016. године од ресорног министарства добили лиценцу за рад, као доказ да смо испунили потребне стандарде и услове за пружање услуге. Делатност установе јесте смештај, исхрана, здравствена заштита, васпитно образовни рад у оквиру дневног збрињавања деце узраста од пет до 35 година. Услуге тренутно користи 20 корисника различите ометености и обољења. Могућност дневног збрињавања ове деце јесте једна од основних подршка породици, рекла је Петковић.

Драгана Петровић психолог из Гимназије је говорила о стресним ситуацијама које доводе до поремећаја менталног здравља и могу да онемогуће правилан ментални развој деце, а ти фактори још већу тежину дају особама са инвалидитетом.

Пројекат „Нисте сами“ се спроводи под покровитељством председнице Народне Скупштине Републике Србије Маје Гојковић, УНИЦЕФ-а и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.