Вести

Потписани уговори са пољопривредним произвођачима - Конкурс за саднице воћа крајем августа

Потписани уговори са пољопривредним произвођачима - Конкурс за саднице воћа крајем августа

У Градској управи у Зајечару потписани су уговори о додели субвенција за набавку механизације и опреме за наводњавање у воћарству у 2018. години, између града и пољопривредних произвођача.

66 пољопривредних произвођача ће у наредном периоду добити субвенције, а према речима надлежних, укупан износ бесповратних средства која су одобрена по овом конкурсу су близу 4 милиона динара.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић се овом приликом обратио пољопривредним произвођачима који су потписали уговоре, честитао им на добијеним средствима и рекао да ће се у наредном периоду радити и на сеоској инфраструктури, која је у лошем стању.

-Да ли су ова средства по конкурсу довољна? Наравно да нису. Да ли имамо намеру да их повећамо? Наравно да имамо, истакао је Ничић .

Ничић је додао да ће локална самоуправа подржати сваког ко жели да се озбиљно бави пољопривредном производњом, али је апеловао на пољопривредне произвођаче, да добро размисле у шта улажу новац.

-Ја знам да је велики проблем сеоска инфраструктура. И на томе морамо да порадимо, то је после стабилизације јавних финансија, други приоритет, док је трећи, да привучемо што више и домаћих и страних инвеститора. Планирамо доста тога, вама јесте највећи проблем да се обезбеди одређена механизација. Гледаћемо да омогућимо да свако преко 3 или 5 хектара под засадима воћа или поврћа, колико буду рекли стручњаци, бесплатно од града добију могућност да се избуше ти бунари и доведе вода за системе да имате „кап по кап“,да будете сигурни да оно што сте посадили, можете и да уберете, а не да зависите од тога какво ће време да буде, рекао је Ничић.

Према речима Весне Станковић, члана Градског већа за пољопривреду, програм је осмишљен тако да ове године предност имају они који средства нису користили прошле године. Ипак, међу 63 пољопривредна произвођача има и оних који су субвенције искористили и прошле године.

-Ово је први део реализације буџета за пољопривреду. Укупна вредност предвиђена конкурсом била је 3 милиона динара, али као што смо и обећали, уколико буде интересовања, да ћемо определити додатна средства, и то смо урадили. Комисија је, у договору са градоначелником, донела је Одлуку да определи још 800 хиљада, тако да су скоро сви који су аплицирали, а да су имали квалитетну документацију, рачуне о набавци машине или опреме, добили средства. Надам се да ће вам те машине помоћи да лакше обављате посао, да имате веће приносе, и да ми као град учествујемо у развитку пољопривреде.

Станковић је најавила и конкурс за саднице воћа који ће бити расписан крајем августа.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.