Вести

У Дому културе у Котлујевцу отворен Клуб културе и промовисан часопис „Развитак“

У Дому културе у Котлујевцу отворен Клуб културе и промовисан часопис „Развитак“

„Котлујевац је део Зајечара који има становника колико и Неготин, више од Књажевца и Кладова и заслужује да има своје аутономне институције културе .Моји сарадници и ја ћемо се за то постарати “ , рекао је приликом отварања клуба културе у оквиру Дома културе у Котлујевцу, Владимир Ђуричић, вд директора Установе Народно позориште Тимочке крајине- Центар за културу „Зоран Радмиловић.

„Једна од идеја коју реализујемо је отварање овог простора који ће бити клуб доступан свима који желе да реализују садржаје везане за културу“ истакао је Ђуричић.

У клубу културе је отворена стална поставка слика одабраних са Ликовне колоније „Гамзиград „која ће ове године у августу бити одржана по 25 пут.

Како је нагласио Ђуричић,отпочела је реализација договора са градоначеником Бошком Ничићем и представницима месне заједнице Котлујевац да се овој дивној згради врати сјај и да се од дома направи ново жариште културе у Зајечару.

На тераси Клуба културе промовисан је и двоброј часописа „Развитак“ 249-250 за 2015.годину који је објављен после 3 године.

Главни и одговорни уредник часописа Зоран Цвијетићанин пожелео је великом броју окупљених грађана добродошлицу на ову закаснелу промоцију јубиларног 250.броја „Развитка“:

„Требало да се одржи још пре 3 године, али се није десила због сијасет неповољних околности и неразумевања тадашње врхушке у граду, али шта је ту је. Поново покрећемо редовно излажење овог часописа који траје више од пола века и за који кажу да је заветни ковчежић историје , културе и уметности истока Србије“ .

Из садржаја овог двоброја „Развитка“ Цвијетићанин је издвојио текстове о знаменитим Зајечарцима Цити и Небојши Паунковићу, о првој дами истраживања Ромулијане Милосави Миловановић, једном од духовних отаца Зајечараца Попу Бори,Тимочанима у првом светском рату као и вечитом клокотризму коме су припадали бројни уметници из овог краја.

Главни и одговорни уредник часописа је обећао да ће до краја године изаћи троброј који ће покрити 3 године неизлажења , и да ће наредног лета „ Развитак“ усталити своје редовно излажење.

Говорећи о значају часописа академик Адам Пуслојић је подсетио да је приликом промоције своје нове књиге у Зајечару, пре неколико година бацио клетву на оне који ће угасити „Развитак“ и да их је та клетва нажалост стигла.

„Али, значајније од тога је да је стигао нови „Развитак“ , нова нада да ће трајати , блистати и значити трајну вредност у култури, историји и уметности не само Тимочке Крајине, већ и Србије.“

Пуслојић је подсетио да је „Развитак“ у једном часу био водећи часопис у Србији, јер је пођеднако пратио науку и уметност, уметничку фотографију и хаику поезију, отварао прозоре у свет. Заслуге за то припадају човеку који је основао часопис и уткао себе у пола века „ Развитка“, легендарном Томиславу Мијовићу, који је за Адама Пуслојића највећи живи српски песник.

О значају часописа“ Развитак“ говорили су и Др Петар Пауновић, који у Развитку пише од 1967.године и има највише објављених текстова, као и Јелица Илић, историчар и виши кустос зајечарског музеја, која у Развитку објављује текстове већ 15 година.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Кључне речи:

Сличне вести

 • 28
  нов
  Грејање у Дому културе у Котлујевцу

  Дом културе у Котлујевцу, који је после 4 године небриге личио на руину у којој је прокишњавао кров и попуцале инсталације, у току ове године у потпуности је реновиран и враћен својој намени

  Више
 • 12
  апр
  Обележен Светски дан Рома у Зајечару

  Богатим културно уметничким програмом синоћ је у Дому културе у Котлујевц обележен Светски дан Рома. Манифестацију је отворио члан Градског већа задужен за културу Вујадин Милошевић.

  Више
 • 16
  авг
  Радови у Великом Јасеновцу

  Уз финансијску подршку Града Зајечара и Савета Месне заједнице, мештани Великог Јасеновца изводе радове у самом центру селу, у близини и на Дому културе. До сада је замењено 1.200 црепова на крову Дому културе, а радови на постављању тенде биће завршени до краја дана. Приводи се крају и уређењу летње позорнице.

  Више
 • 20
  мај
  Реконструкција Дома културе у Лубници

  Радови на реконструкцији Дома културе у Лубници изводе се захваљујући донацији. У договору са градоначелником Велимиром Огњеновић „Еко пумпе“ донирале су 1,8 милиона динара.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.