Вести

Потписан споразум између Града Зајечара и Удружења

Потписан споразум између Града Зајечара и Удружења "За чесме"

У Зајечару је потписан споразум о очувању артеских чесама између Града Зајечара и Удружења „За чесме“.

Према речима градоначелника Зајечара Бошка Ничића, здрава пијаћа вода је будућност човечанства и као такав ресурс планете треба на адекватан начин да буде искоришћена.

-Након темељног рада на измени већ раније постигнутих споразума везаних за заштититу артеских чесама, сада рад проширујемо и на водотокове, из којих овај град треба и у будућности да има економске користи, а пре свега важан је за здравље људи. Дошли смо до тога да смо урадили један текст споразума између Града Зајечара и Удружења „За чесме“ који потписујемо.

Тај споразум, надам се биће обавезујући за све оне који дођу и после мене и за све оне људе који воде сада Удружење „За чесме“, да ће генерације бринути о том природном благу на коме овај град лежи, а то је здрава и изузетно квалитетна пијаћа вода као ресурс који ће у будућности бити све цењенији. Оно што је наша заједничка констатација је да тај ресурс, посебно неко са стране, не треба да узима и користи а да од тога овај град нема никакве користи. Са друге стране ми смо дужни са оним што имамо и колико имамо, да исти заштитимо, да оно што користимо користимо тако да то буде на адекватан начин и вредновано, рекао је Ничић.

Бобан Погарчић из Удружења „За чесме“ је овом приликом истакао да споразум подразумева низ процедура које треба обавити, од лабораторисјких радова, преко добијања дозвола за легализацију чесама, до уређења околинине где се чесме налазе.

-Ми као удружење, које је 2015. године кренуло да решава проблеме који су се појавили, а који су везани за артеске чесме, прошли смо кроз доста проблема везано за сарадању са званичним институцијама овог града и Републике. Ово је сада први пут да смо нашли заједнички језик у потпуности везано за решавање овог проблема и круна договора је овај споразум, односно само почетак даљег рада везено за ове проблеме. Споразум у себи садржи низ корака и процедура кроз које ћемо проћи, да бисмо на крају тог пута, ја се надам за 2,3 године, имали потпуно уређену област која се тиче црпљења, експлоатације и употребе атреских вода. Цела процедура подразумева, како лабораторијске радове, у смислу израде елабората неогеног базена, започињање процедуре пред Министарством енергетике везано за легализацију чесама и добијања дозвола, тако и конкретне радове, дијагностику чесама које су спорне, које имају мањи проток или су пресушиле, али и онај лакши део, да околину око тих чесама доведемо у ред.

Финални циљ је да за пар година завршимо са свим овим и да имамо једну потпуно уређену ситуацију да ко ког жели да користи артеске воде, може то да уради на један легалан начин, по процедури коју будемо заједнички спровели. Када бисмо око сваке чесме направили мали „тргић“ а имамо преко 50 чесама, била би одлична туристича понуда, рекао је Погарчић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.