Вести

Заседао Организациони одбор Богојављенских свечаности у Зајечару

Заседао Организациони одбор Богојављенских свечаности у Зајечару

Поводом Богојављенских свечаности у Зајечару је 11. јануара одржана друга седница Организационог одбора.

Програм празновања „Богојављења 2018″, биће обогаћен такмичењем у припреми ловачког гулаша који почиње у 7 сати, а на предлог Православне епархије Тимочке биће приређен и наступ Културно уметничког друштва „Рготина“ као и концерт трубача „Златне трубе“ из Књажевца.

-На Организационом одбору договорени сви детаљи око организације Богојављења и пливања за Часни крст, 19. јануара у нашем граду уз благослов нашег Епископа, Владике тимочког Илариона. Задовољство ми је што враћамо ову традицију у наш град, после толике паузе. Мислим да ће ово бити успешна и врло масовно организована манифестација и тиме ћемо обележити тај велики празник. Одазвале су се све наше организације које треба да узму учешће. Биће изузетно оргнизован и део који се тиче црквених обреда, од литургије до литије, све оно што тог дана следи и надам се да ће на Поповој плажи бити велики број такмичара и велики број грађана који ће имати прилику ту да се и послуже. Позивам све младе људе из целе Тимочке крајине, који су способни, здрави, који су спремни и знају шта значи пливање за Часни крст, да да дођу и покажу то код нас на Поповој плажи, да добију и благослов и све што иде уз једно овакво такмичење“, рекао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Епископ тимочки Господин Иларион је рекао да је изузетна част за све у граду на Тимоку да се једна оваква традиција, после неколико година паузе, враћа у град.

-Заиста је задовољство да локална самоуправа и Епархија тимочка заједно стоје раме уз раме у обнови једне традиције која је далеко старија од ових година, чак и из оног периода када је организовано и када је у новије време уведено пливање за Часни Богојављенски крст. Та традиција је стара више од 100 година и увек су се најхрабрији и најодважнији истицали на тај веома посебан и веома значајан дан, на тај велики празник, када се читава природа воде освештава у самом чину освећења воде на сам дан Богојављења. Надамо се да ће се и учесници за пливање за Часни крст одазвати у великом броју, обзиром да је, како је и најављено, ова централна прослава као и пливање, на нивоу Епархије тимочке, односно целе Тимочке крајине. Надамо се и лепом времену, па да све то буде прикладно и оствариво, да све то што смо као људи заједнички запланирали и на чему се заједнички, сложно трудимо, да се и оствари, рекао је епископ тимочки Иларион.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.