Вести

Поновна сарадња града Зајечара и градова северне италијанске регије

Поновна сарадња града Зајечара и градова северне италијанске регије

Јуче је у Градској управи у Зајечару одржан састанак градоначелника Зајечара Бошка Ничића, Милана Станковића помоћника градоначелника, Артура Бертолиа, представника Асоцијације Балканика у Монфалконеу у Италији и Паула Сабатинија директора “Revara biomass power“ D.O.O. Београд.

На састанку је било речи о наставку сарадње између града Зајечара и градова северне италијанске регије прекинуте пре неколико година.

-Наставићемо разговоре, то је сигурно, пошто имамо заједничких додирних тачака и фирма коју заступа Сабатини је у процесу куповине бившег земљишта Кланице Зајечар, где ће се правити разни погони, али између осталог преговарају и са представницима Моравије Енерго, да откупе котао на Поповој плажи, и ако та енергија коју буду производили, између осталог и за Пивару Хеинкен, буде знатно јефтинија, и цена нижа од цене коју ми сада плаћамо за мазут као енергент, ми ћемо као град куповати ту топлотну енергију, рекао је Ничић након састанка.

У Бољевцу ће бити највећи производни центар биомасе, најавио је данас Пауло Сабатини, директор “Revara biomass power“.

-Пројекат о којем смо данас разговарали у Зајечару са градоначелником Ничићем предвиђа да се овде у Зајечару изграде још две централе, знатно веће од оне у Бољевцу, можда највеће на подручју бивше Југославије за производњу топлотне енергије. Желимо да енергију коју производимо продајемо фабрици Хеинекен, али и да град Зајечар има користи од те енергије. Надам се да ће у наредним месецима доћи до конкретнијих договора и да ће се већ следеће године почети са конструкциом и изградњом. Вредност овог пројекта је између 30 и 35 милиона евра, што ће бити уложено само овде у Зајечару, са 80 и100 радника, рекао је Пауло Сабатини.

Артуро Бертоли, представник Асоцијације Балканика је изузетно задовољан због поновног успостављања сарадње започете пре много година. Бертоли је подсетио да је захваљујући овој сарадњи Позориште у Зајечару опремљено новим седиштима пре неколико година.

- Контакт је у претходном периоду прекинут, али сада, са повратком градоначелника Бошка Ничића, постоји обострана жеља да се обнови однос који је био веома добар. Мислим да је и Зајечар имао корист што је на неколико фестивала и у неколико градова у Италији успео да се представи са свим својим потенцијалима“, каже Бертоли.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић подсетио је да је град Зајечар један од оснивача фестивала у Горицији.

-Мени је било задовољство да сретнем после 4 године Артура Бертолија. Ми смо једни од оснивача великог фестивала који се одржава у Горицији, где смо започели причу о промоцији балканских земаља у области туризма, а тај фестивал је прерастао у један од највећих те врсте у Италији. Ове године, на овом фестивалу биће око 850 штандова из целе Европске уније. Замисао је била да то буде представљање градова и регија, односно свих етно производа који се на одређеном поднебљу производе. Туристичка организација града Зајечара је била носилац тога“, рекао је Ничић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.