Вести

Представљање пројекта преласка на биомасу као нови енергент

Представљање пројекта преласка на биомасу као нови енергент

У малој сали Градске управе у Зајечару јуче је одржан састанак поводом представљања пројекта преласка на биомасу као нови енергент.

Скупу су присуствовали представници Града Зајечара, Неготина, општина Кладово, Бор, Сокобања, Кучево, Књажевац, Мајданпек као и представници Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије.

Ђорђе Вуковић испред Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије је на састанку говорио о уштедама које са собом носи ова систем грејања.

-У питању је рационалнији систем грејања, неке локалне самоуправе у источној Србији су већ ушле у целу процедуру, као на пример Мајданпек и Кладово.Оно што је најважније је то да овај систем отвара нова радна места, рекао је Вуковић.

На састанку је било речи о даљим корацима у пројекту преласка на биомасу, са скупих енергената као што су угаљ, гас и мазут на јефтине, као што је сечка или биомаса.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је овом приликом истакао да овим системом могу да се постигну значајне уштеде.

- Ми сада имамо један систем, нерационалан који је тражио субвенције свих грађана да би се грејало негде свега 10-так посто становништва, а исто толико и наших установа које морамо да грејемо како би се постигла уштеда у буџету негде садашњих око 200 милиона колико трошимо, а наплата никада неће достићи ту цифру. Радићемо пројекте, стручне анализе. Биће још састанака и приче на ову тему, рекао је Ничић.

-Ових дана поред локалних путева се чисти грање и шибље. Само кроз ово одржавање путева обезбедићемо преко 50 одсто сечки. Ту је и хигијенско одржавање Краљевице која није годинама одржавана. Шума се неће сећи већ само отпад. Ту је и пољопривредни отпад, слама, објашњава градоначелник.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.