Вести

Састанак у Градској управи у Зајечару: Боља међусобна повезаност основних и средњих школа и града Зајечара

Састанак у Градској управи у Зајечару: Боља међусобна повезаност основних и средњих школа и града Зајечара

Јуче је у малој сали Градске управе у Зајечару одржан састанак градоначелника Бошка Ничића и сарадника са директорима основних и средњих школа у Зајечару

Састанак је почео са образложењем Градоначелника Ничића о затеченом стању дуговања на дан 02.06.2017.

-укупне неизмирене обавезе основних школа - 105 милиона динара

-укупне неизмирене обавезе средњих школа - 61 милиона динара

Градоначелник Бошко Ничић је директорима школа представио мере штедње које се спроводе у Градској управи (нема службених телефона и трошкова репрезентације)и позвао их да и они следе тај пример.

-Када су урађене анлизе трошкова, дошло се до закључка да се значајне суме новца могу уштедети и на тим стварима, иако то звучи као демагогија, рекао је Ничић.

На састанку је предочено да постоји проблем око исплата јубиларних награда.

-У готово свим јавним предузећима за чије је материјалне трошкове одржавања задужена локална самоуправа, јубиларне награде су као и исплата зарада остале у домену Министарства које је надлежно. У случају просвете ово је пребачено на локал. Припремићемо предлог Министарству просвете да се то врати у њихову надлежност, нагласио је Бошко Ничић. Градоначелник је подвукао да није тачно да из Републике долазе посебна средства за просвету и за јубиларне награде.

-Сваког месеца према граду иде јединствени трансфер од 24 милион динара и од тога се намирују све обавезе укључујући и блокаде, рекао је Ничић.

Градоначелник Зајечара Бочко Ничић је на састанку скренуо пажњу директорима школа да се поведе рачуна о инцидентима (туче ученика) у школама, јер стижу тужбе којима се после блокирају рачуни школа.

-Наиме, Град месечно издваја око 300.000 динара за трошкове обезбеђења и дежурства у школама али се и поред тога дешавају инциденти који нас скупо коштају, објашњава Ничић.

Са директорима школа је разговарано и о пројектима.

- Потребна нам је озбиљна и координирана активност на изради квалитетних пројеката да би могли да аплицирамо код Канцеларије за јавна улагања. Држава је безрезервно спремна да улаже али су потребни добри пројекти. Градска управа Зајечар ће са своје стране појачати службу за израду пројеката као и службу јавних набавки.Треба пре свега аплицирати са пројектима за решавање проблема грејања јер су дугови за грејање највећа ставка у укупној задужености школа и чине више од 50%, рекао је Ничић на састанку.

Градоначелник је предложио да се за средње школе које се налазе у обједињеном простору, мора што пре израдити пројекат за грејање на биомасу, са којим треба конкурисати код ЕУ фондова.

Градоначелник Ничић је рекао да је град у тешкој ситуацији која ограничава.

-Град Зајечар је од формирања власти сваког дана у блокади и због тога ће морати да се у школама решавају само елементарне ствари, као што су сређивање кровова, фасада, мокрих чворова, столарије. Што се тиче опремања школа,после се може конкурисати код ИПА фондова, најавио је Ничић.

На састанку се дошло до закључка да се све школе морају синхронизовати и да мора постојати боља међусобна повезаност између Града Зајечара школа.

Директори основних и средњих зајечарских школа на састанку су истакли да им је потребна помоћ око промене уписне политике. Ове године Министарство је укинуло 2 одељења (Гимназија и Економска школа)

Градоначелник је затражио да Актив средњих школа сачини предлог за упис за наредну годину и обећао помоћ око тог проблема.

Такође је навео да је потребно преиспитати структуру уписаних ученика и подвукао да ће у наредном периоду због планова развоја које град има бити потребно више гасних техничара, конобара, собарица.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.