Вести

Недимовић у Зајечару: Подршка локалној самоуправи

Недимовић у Зајечару: Подршка локалној самоуправи

Бранислав Недимовић министар пољопривреде и заштите животне средине и директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић са сарадницима су посетили Град Зајечар.

Одржан је састанак са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем било је речи о обнови рада Агенције за рурални развој и формирање фонда за пољопривреду града Зајечара у оквиру исте.

Ничић је овом приликом рекао да је за поновно функционисање Агенције за рурални развој потребна помоћ државе.

-Врло је важно да доведемо инвеститоре који ће улагати средства у прерађивачку индустрију, воћарство, повртарство, рекао је Ничић.

Министар Недимовић је након састанка рекао да је на састанку између осталог било речи о пројектима који се односе на локалне самоуправе, и у којима држава учествује са око 50%.

- Велики је проблем недовољна информисаност грађана о начину на који би од државе могли да добију одговарајућа подстицајна средства. Желимо да Министарство пољопривреде и заштите животне средине преко бивших шефова месних канцеларија помогне људима да науче како да аплицирају за одређене пројекте. Они морају да се информишу, најавио је Недимовић.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић разговарао је и са директором ЈВП „Србијаводе“ Гораном Пузовићем о проблемима као што је загађено земљишта дуж обала Црног и Белог Тимока. Говорило се и о изградњи фабрике воде и пројекту сакупљања, пречишћавања и одвођења отпадних вода на територији града.

Градоначелник Ничић истакао је да је проблем када је у питању водопривреда тај што се нису решили имовинско-правни односи.

-Изнад Грљана од Вратарнице па све дуж десне обале Белог Тимока, леве обале Црног Тимока и самог Тимока корито и обале, морају бити уређене. Цео пројекат је вредан преко милијарду динара, истакао је Ничић.

На састанку је било речи и о реконструкцији фабрике воде и пројекту сакупљања, одвођења и пречишћавања отпадних вода у насељима на територији града Зајечара.

-У питању је пројекат вредан 25 милиона евра, и да није било ИПА фондова никада не бисмо могли да га отпочнемо, а камоли довршимо. Водосистем ћемо спустити од Шипикова до Брусника, Метриша и Табаковца, па ћемо га продужити до Салаша и Копривнице и тиме ћемо затворити прстен водоснабдевања познат као „ЗОНА ИСТОК“.

Решићемо проблем и система „Горња Бела река“ Мариновац-Вратарница-Заграђе, истакао је Ничић.

Директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић истакао је да је њихов посао у Зајечару подељен на две фазе. Прва фаза односи се на уређење комплекса Попове плаже и комплетног чишћења корита реке Тимок, док је друга фаза мало сложенија и тиче се пројекта сакупљања пречишћавања и одвођења отпадних вода на територији града.

У великој мери помоћићемо локалној самоуправи по питању водоснабдевања, како би то брзо било дефинисано и како би решили проблем многих грађана да би они живели безбедније и боље, истакао је Пузовић.

Градоначелник Бошко Ничић је након састанка најавио и уређење комплекса Попове плаже и комплетно чишћење корита од Словеначког до Копаоничког моста.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.