Вести

Зајечар обележава Дан државности Србије

Зајечар обележава Дан државности Србије

Поводом Дана државности делегације Града Зајечара, Војске Србије и Полицијске управе положиле су данас венце на споменик Хајдук-Вељку Петровићу.

Делегацију локалне самоуправе предводио је Жарко Мариновић, заменик начелника Градске управе Зајечар.

Дан државности Србија празнује као сећање на почетак "српске револуције" – Првог српског устанка 1804. године када је у Орашцу почела борба за ослобођење од Турака, и када је на исти дан 1835. године скупштина у Kрагујевцу прогласила први Устав Србије.

Дан државности се славио до настанка Kраљевина Срба, Хрвата и Словенаца, после чега је укинут да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године, према одлуци Скупштине Србије од 10. јула 2001. године. Празнује се 15. и 16. фебруара. Сретење се као Дан Војске Србије обележава од 2007.године, по одлуци која је потписана крајем 2006. године.

Држава Србија 15. фебруара слави Дан државности и Дан Војске, а Српска православна црква хришћански празник Сретење Господње.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.