Вести

Град Зајечар: Значај скрининга у превенцији рака дојке

Град Зајечар: Значај скрининга у превенцији рака дојке

Прошле године је у Зајечару било тридесетак новооткривених карцинома дојке. Ниједна од тих жена није била на скринингу. Од пет хиљада позваних жена, старости од 50 до 69 година, на скрининг се одазвало само 19 одсто, речено је на трибини организованој поводом 20.марта - Националног дана борбе против карцинома дојке.

Град Зајечар, као друштвено одговорна локална самоуправа актиовно учествује у учествује у промоцији здравља и о организованом скринингу који спроводи Здравствени центар, рекла је поздрављајући учеснике скупа Милена Трајковић, чланица Градског већа.

Ја вам нећу говорити ни о поразној статистици о броју оболелих и умрлих од ове болести, ни о начинима како се болест открива и лечи, то ћу препустити лекарима. Казаћу вам само да Зајечар има одличне лекаре, ултразвук, мамограф. Преглед је брз и безболан, дијагноза поуздана.Идите на преглед. Не остављајте за неки други дан. Борите се за себе.

О активностима из Националног програма организованог скрининга карцинома дојке, у који је укључен и Здравствени центар Зајечар, говорили су зајечарски лекари: Олгица Станојловоћ, Станислав Тадић, Весна Лалошевић, Микица Маринковић и Вера Најдановић.

Како су истакли, скрининг подразумева преглед на мамографу наизглед здравих жена без присутних знакова болести, којим се могу открити промене ткиве у најранијој фази. Од седам жена у најранијој фази болести, преживеће сигурно 6, док је у последњем стадијума однос обрнут.

Женама позив на скрининг стиже на кућну адресу, али и све оне које желе да обаве преглед, а имају више од 50 година, могу то да учине било ког дана са упутом гинеколога.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.