Вести

"Бременски музиканти" представили се најмлађој публици у Зајечару

Пете вечери 7. Међународног позоришног фестивала за децу "Чар чар Зајечар" најмлађа публика уживала је у сјајном извођењу бајке Браће Грим "Бременски музиканти" у извођењу Државног луткарског театра из Видина.

Награда "Чар" отишла је у руке целог ансамбла, јер су по оцени жирија сви били подједнако уверљиви. Ова представа још једном је потврдила да је бугарска луткарска сцена једна од најбољих на свету.

Асја Димитрова, Биљана Бозинарева, Александар Томов, Христо Иванов у редитељској поставци Димтирија Димитрова још једном су показали сву лепоту позоришне игре, посебно луткарске игре за децу.

Овога пута за тај сјајни позоришни израз била је довољна једна од најлепших бајки за децу Браће Грим “Бременски музиканти”, који у самом граду Бремену имају и свој споменик.

Позната прича о магарцу, петлу, псу и мачки, који незадовољни својим господарима и у страху за своје животе, одлазе од куће те се у бегу сасвим случајно срећу и одлучују заједно наставити свој пут.

Магарац предлаже да оду у Бремен, град познат по слободама које пружа, те да у њему постану музиканти. Све се животиње сложе и заједно крену. Будући да је град далеко, присиљени су преноћити у шуми, у којој откривају кућицу у којој су разбојници.

Успевају престрашити разбојнике, који се, гласно вриштећи, разбеже, а животиње преспавају у празној кући. Бременским се музикантима кућица толико допала да су одлучили остати у њој.

У такву причу у четрдесетпетминутној бриљатној игри четири глумца за осам ликова, у појединим сценама истовремено тумачећи два лика, уводе нас буграски уметници. Уметници позоришне игре за децу.

Бриљантна и изузетно функционална сценографија, која се од дрвене колске приколице претвара у кућицу у шуми или у насловни град ове баке. Не треба заборавити, у комбинацији са музиком и светлосним ефеткима. Деца су уживала, тим више јер су показала да за њих језичка баријера не постоји, што опет говори и да се Државни куклен театар из Видина бави позоришном уметношћу као универзалном дициплином.

Павлинка Трифонова, директор Државног луткарског театра каже да су Бременски музиканти класична бајка али приказана на модеран начин за савремену децу

Узели смо много награда за ову представу. Уметнички ансамбл је изузетно добар. То су млади глумци, који су дошли пре две године са наше луткарске Академије и који пуно раде у нашем позоришту. Имамо годишње пет премијера, а изведемо око 300 представа. Често смо на фестивалима и мислим да добро функционише наше позориште”, каже Павлинка Трифонова, директор Државног луткарског театра.

На питање новинара шта је важно за једну луткарску представу Трифонова каже: “Важно је да је добра естетика, да је сцена лепа и да је разумљива за децу.

До краја фестива остало је да публика види још две представе у званичној конкуренцији за награде. У среду 9.12, деци ће се представити Позориште лутака “Пинокио” комадом “Каријус и Бактус”, а у четвртак 10.12. Крушевачко позориште “Немушти језик”. Фестивал “Чар, чар, Зајечар” завршава се у петак доделом награда.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.