Вести

Шабачко позориште одушевило зајечарске малишане

Шабачко позориште одушевило зајечарске малишане

Друге вечери на Међународном позоришном фестивалу за децу "Чар, чар, Зајечар" представљен је комад Бранислава Нушића "Хајдуци" у режији Владимира Милојевића, а у извођењу ансамбла Шабачког позоришта. Награда "Чар" за најбољег глумца вечери, по оцени жирија, припала је Страхињи Баровићу.

Друге вечери на 7. Међународном позоришном фестивалу за децу „Чар чар ЗајеЧАР“ најмлађа зајечарска публика имала је прилику да ужива у комаду „Хајдуци“, рађеном по тексту једног од најбољих комедиографа код нас, Бранислава Нушића.

„Која вам је прва асоцијација када се помене Бранислав Нушић? Госпођа министрака? Сумњиво лице? Комедија? Ма шта рекли од овога не може вам се замерити. Али мене Нушићево име подсети најпре на Хајдуке. Можда зато што је мој први сусрет са великим комедиографом био управо овај његов роман, а не драмски текст. Можда зато што и данас, после много година, памтим авантуре Чеде Брбе и дружине као да сам и сам био са њима. А кад боље размислим, зар нисам? И лице ми се тада развуче у осмех. Времена се мењају, али неке ствари остају исте. Деца ће увек остати деца. Са својим играма, бригама, првим љубавима и, наравно, несташлуцима. Вечно.” рекао је Владимир Милојевић, редитељ комада једном приликом коментаришући ову представу.

Био је то вечерас празник позоришта у пуном смислу те речи. Не само због сјајног текста Бранислава Нушића, надахнуте режије Владимира Милојевића, него пре свега због бриљантне игре глумаца Шабачког позоришта.

Али поред бриљатне глуме на висини задатка су били и костими и сценографија па су малишани уживали у једном потпуном угођају који позоришна представа може да пружи. Све је у овој поставци штимало, па је најмлађа публика изашла, може се рећи, одушевљена оним што је видела и чула иако је овај текст познат свима и много пута гледан као екранизација или инсценација Нушићевог дела.

По озареним лицима и краткотрајним аплаузима и бурним реакцијама у току извођења саме представе несумњиво је да су најмлађи зајечарци уживали подједнако као и њихови родитељи у догодовштинама Нушићевих „хајдука“. У комаду играју Страхиња Баровић, Милош Војновић, Лазар Максић, Марко Ивановић, Вељко Ераковић, Кристина Пајкић, Синиша Максимовић и Боривоје Божанић.

Треба још истаћи да је овај комад са успехом игран и на овогодишњем престижном фестивалу “Мали Јоаким” у оквиру 51. Фестивала професионалних позоришта Србије “Јоаким Вујић” што иде у прилог чињеници да позоришни фестивал за децу „Чар чар ЗајеЧАР“ из године у годину све више добија на значају.

У целој палети добрих тумачења једногласно је одлучено да награду „ЧАР“ понесе Страхиња Баровић за улогу Бране. Треће вечери фестивала на програму је комад „Чаробњак из оза“ по тексту Фенка Баумана, у извођењу ансамбла Краљевачког позоришта у режији Миодрага Динуловића.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.