Вести

Миливојевић: Деца су наше највеће богатство! - Отворен 7. Међународни позоришни фестивал за децу

Миливојевић: Деца су наше највеће богатство! - Отворен 7. Међународни позоришни фестивал за децу "Чар, чар, Зајечар"

У Зајечару је вечерас отворен 7. Међународни позоришни фестивал за децу "Чар, чар, Зајечар". У препуној сали Позоришта Тимочке крајине "Зоран Радмиловић", прве вечери ово позориште је извело премијерно комад "Ивица и Марица и зла вештица" по тексту браће Грим, а у режији Саше Латиновића.

Награда "Чар" за најбољег глумца вечери, по оцени стручног жирија, припала је свим глумцима зајечарског ансамбла. Малишани су бурним аплаузом и овацијама наградили глумце.

У име оснивача фестивала и председинка Скупштине града Зајечара Саше Мирковића, фестивал је отворио Александар Миливојевић, члан Градског већа задужен за културу.

„Поштоване маме и тате, баке и деке, деца су наше највеће богатство, па у част наших најмлађих суграђана проглашавам 7. Међународни позоришни фестивал за децу отвореним!“, рекао је Миливојевић.

Уз звуке бубњева и фанфара предшколске групе Основне школе „Љуба Нешић“ из Зајечара и пригодним музичко-сценским наступом глумаца Дечијег центра Зајечар у препуној сали зајечарског театра свечано је отворен 7. Међународни позоришни фестивал за децу „Чар чар ЗајеЧАР“.

Малишани су бурно реаговали на игру ансамбла Позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић, па се слободно може рећи да је овај комад одушевио најмлађе љубитеље позоришне уметности, који су готово након сваке сцене глумце награђивали аплаузом.

Глумци су им на уверљив начин дочарали препознатиљиве мотиве ове бајке, па су могли видети како мотив сиромаштва једну маћеху чини грамзивијом, охолијом, оца колебљивијем и слабијим, децу неопрезнијом...

Управо неопрез довео је Ивицу и Марицу до опасних ситуација у сусрету са злом вештицом, једном помало необичном куварицом. Најзад видели су и како мотив снаге духа, воље за животом и истинске љубави у породици побеђују.

У ту и такву причу очигледно веровали су и глумци, који су разигравали ту игру до усијања и навели малишане да активно учествују и бодре глумце у току играња.

Новина у представи јесте лик наратора тј. Животе, човека из народа, који је како сам каже ту да причу „убрза ако треба, да успори ако мора, ако је превесело да уозбиљи, ако је превише тужно да развесели...“.

Цела прича збијена је у само 50 минута, а глумци представе су Милош Ђуричић (Живота), Дара Ранчић (Марица), Милош Танасковић (Ивица), Ана Бретшнајдер (вештица), Селена Ристић Витомировић (маћеха) и Предраг Грбић (отац).

Жири у саставу: Милутин Вешковић, Драгана Јовановић и Драгана Младеновић Вељковић је имао тежак задатак, што је и потврђеном одлуком да награду „ЧАР“ за најбољег глумца вечери добије цео зајечарски ансамбал, а публика ће у наредним данима својом оценом одредити најбољу представу.

Друге вечери фестивала на програму је комад „Хајдуци“ по тексту Бранислава Нушића, у извођењу ансамбла Шабачког позоришта у режији Владимира Милојевића.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.