Вести

Унапређење пољопривредне производње Тимочке регије у Зајечару tvbest.rs

Унапређење пољопривредне производње Тимочке регије у Зајечару

„Изазови савременог тржишта пољопривредних и прехрамбених производа“ и „ИПАРД програм: могућности, изазови и капацитети на подручју Тимочке регије“ називи су радионица, које су одржане у Градској управи у Зајечару, у организацији Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, пољопривредних стручних служби из Зајечара и Неготина и Градске управе Зајечар.

У исто време, током трајања радионица, у холу испред велике сале зајечарске Градске управе, одржавала се тематска изложба традиционалних производа „На раскршћу традиције и нових изазова”, где су локални произвођачи могли да представе своје производе и услуге.

"Пољопривреда за Град Зајечар представља једну од стратешки важних грана развоја, а значајно место заузима и у Стратегији развоја града у наредном десетогодишњем периоду“, рекла је, између осталог, Сузана Стаменковић, помоћник градоначелника Зајечара, у поздравном говору учесницима радионица и округлог стола.

Пројекат се зове „Унапређење пољопривредне производње Тимочке регије“ и заснован на диверзификацији пољопревредних производа, вредности и робне марке производа. Пројекат реализује Пољопривредни факултет Универзитета у Београду са својим партнерима, а то су стручна пољопривредна служба из Зајечара и Неготина, туристичка организација из Kњажевца, месна заједница Минићево и једна невладина организација „Амбасадори одрживог развоја“.

Пројекат је финансиран од стране Министарства заштите животне средине, а основни циљ је промоција вредности Тимочке регије у смислу биодиверзитета природних вредности и свог потенцијала у пољопривреди које ово подручје има, а које је недовољно препознато на нивоу читаве земље и региона.

Важност овог пројекта за пољопривредне произвођаче је у томе што ће сутра бити спремни за нова удруживања и повезивања, стварање једне робне марке високог квалитета и производа који ће под том робном марком бити у могућности да сутра пласирају на врло захтевна тржишта.

Вредност пројекта је око 5 милиона динара и траје до првог децембра ове године“, изјавила је руководилац пројекта Зорана Стевановић, професор Пољопривредног факултета.

Данашњи округли сто има за циљ да промовише активности које су у бити овог пројекта. Оне се односе на питања тржишта, начине на које се може наступити на самом тржишту, затим питања у вези са заштитом производа, како у погледу географског порекла робне марке тако и у погледу специфичности појединих технолошких решења. На крају имамо излагање које ће представити Министарство за заштиту животне средине, а везано је за представљање мера, односно за приступе фондовима ЕУ“, казао је Предраг Пуђа, професор Пољопривредног факултета у Београду.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.