Вести

Даниел Сич: Радмиловић је био ванвременски човек, бескрајно даровит, а ово је ванвременски фестивал!

Даниел Сич: Радмиловић је био ванвременски човек, бескрајно даровит, а ово је ванвременски фестивал!

Последња представа у конкуренцији за награде, "Три класе и госпођа Нушић" Београдског драмског позоришта, одушевила је публику на 24. "Данима Зорана Радмиловића" у Зајечару. Награда "Зоранов брк" припао је Даниелу Сичу за тумачење Бранислава Нушића.

Ако је судити по дужини аплауза и по реакцијама публике у току комада „Три класе и госпођа Нушић“ најозбиљнији је кандидат за награду публике на овогодишњим "Данима Зорана Радмиловића“. Био је ово празник позоришта у пуном смислу те речи. Не само због сјајног текста Владимира Ђурђевиаћа, надахнуте режије Милице Краљ, него пре свега због бриљантне игре глумаца Београдског драмског позоришта.

„Три класе и госпођа Нушић“ комад Владимира Ђурђевића, коју је зајечарска публика гледала на "Данима Зорана Радмиловића“, јесте омаж великом писцу. Писац овог комада, Владимир Ђурђевић је сместио радњу на почетак каријере великог комедиографа када је сретао ликове, које ће тек касније увести у своја дела. Отуда и јесте Нушић толико животан и стваран. Као централни догађај писац узима Нушићеву веридбу, односно женидбу и почетак његове дипломатске каријере.

"Отишао је у Битољ као писар треће класе, а вратио се у Приштину као вицеконзул и то ожењен. Ово је награда целом ансамблу и то делим са свима њима", каже Даниел Сич, који бравурозно игра младог Бранислава Нушића, за чије тумачење је добио награду "Зоранов брк".

Одговарајући на питања новинара на прес конференцији Сич је о самом комаду рекао:

Кад сам први пут прочитао текст чинило ми се као да је то један заборављен Нушићев комад јер је писан у његовом духу и његовим језиком. Био ми је изазов како сада једну историјску личност, за коју сви знају да је генијална, дочарати и како је одиграти. То јесте страшан терет за глумца да не скрене у нешто друго. Међутим онда сам у току рада схватио да не могу да побегнем од себе. И онда сам покушао да кроз себе и кроз свој инструмент прикажем једног предивног човека у тим околностима које су му задате. Представљам једног генија који се напајао тим ликовима које је упознавао док је живео тај свој живот...ово је један диван и пожртвован рад што се негде и види на представи, а што публика зна да награди, како картом више тако и громогласним апалузом на крају и то нам је баш онако највећа награда. Што се тиче "Зорановог брка", шта да кажем, то је један велика част. Зоран Радмиловић је био ванвременски човек, бескрајно даровит, а ово је ванвременски фестивал. Једноставно о њему шта рећи. Један у милијарду који се роди“, додао је глумац Даниел Сич.

Ово је једна врло незахвална улога и врло прецизно урађена, она је мотор целе представе и то не може сваки глумац да уради. Ја сам као дирекетор позоришта пресрећан што имамо оваквог глумца“, каже Слободан Ћустић директор Београдског драмског позоришта.

Говорећи о Зорану Радмиловићу и о фестивалу, Ћустић је додао да Зоран Радмиловић потиче из овог краја, где је народ изузетно духовит и вредан. То доказује и овај фестивал, који је зајечарско позориште направило и честитао је директору зајечарског позоришта Владану Церовићу.

"Овакав репертоар није до сада виђен на "Зорановим данима". Требало је много труда да се уложи, спретности, новаца, јер фестивал сигурно није могао без подршке Града Зајечара. Дакле ја честитам и надам се да ће следеће године бити исто овако добар фестивал и да ћемо бити учесници“, истакао је Слободан Ћустић директор Београдског драмског позоришта.

"Дани Зорана Радмиловића" у Зајечару се завршавају сутра, када ће жири саопштити ко је добио награду фестивала за најбољег глумца. Тада ће бити уручена и награда публике, као и награда "Крстомир Миловановић" за визуаелни идентитет. На овом фестивалу до сада је изведено преко 350 представа за 24 године.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.