Вести

Отворена изложба zajecar.info

Отворена изложба "Ваљево - град болница, 1914.-1915."

Француска амбасадорка Кристин Моро у Србији отворила је у Народном музеју у Зајечару изложбу “Ваљево – град болница 1914.-1915.”, која је припремљена у спомен на велика ратна страдања током епидемије тифуса у Ваљеву у Великом рату.

Знајте да је за мене да будем у Зајечару на Дан ослобођења града задатак везан за неговање сећања, али то је и задатак који произилази из пријатељства”, истакла је француска амбасадорка Кристин Моро.

Изложба “Ваљево – град болница 1914.-1915.” приближава драматичне догађаје, а посвећена је свим жртвама, као и свима који су помогли да се епидемија победи.

Ратови се памте по великим биткама, по војсковођама, а данас обележавамо ослобођење Зајечара у Првом светском рату. Поставку чине записи лекара, хируршка опрема и предмети који показују како је Ваљево у Првом светском рату претворен у град болницу”, рекао је Бора Димитријевић, директор Народног музеја у Зајечару.

Аутори ове поставке у зајечарском Народном музеју су виши кустос историчар Драгана Лазаревић Ивић и музејски саветник др Владимир Кривошејев, директор Народног музеја у Ваљеву. Отварању изложбе присуствовали су амбасадор Марока Абдулах Зегура, представници локалне самоуправе Зајечар, Војске Србије, представници борачких удружења, као и ђаци основних и средњих школа у Зајечару.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.