Вести

Одата почаст ослободиоцима Зајечара zajecar.info

Одата почаст ослободиоцима Зајечара

Поводом обележавања годишњице ослобођења Зајечара у Првом светском рату, одржане су традиционалне српско-француске комеморативне свечаности.

Након интонирања химни Србије и Француске, положени су венци на Француском војном гробљу и одата је почаст ослободиоцима Зајечара. Зајечар данас обележава Дан ослобођења у Првом светском рату, када је француски коњички генерал Гамбета на челу француских и српских трупа умарширао у ослобођени Зајечар 19. октобра 1918. године. У борбама за ослобођење Зајечара живот је дало 85 француских бораца, који су сахрањени на француском војном гробљу у Зајечару.

Венце су положили представници амбасаде Републике Француске, и амбасаде Марока, делегација Града Зајечара, коју је предводио градоначелник Велимир Огњеновић, као и представници Министарства рада и Министарства одбране, Војске Србије, представници борачких организација и Савеза потомака ратника Србије (1912.-1920.)

Венци су положени и на Споменик страдалима у Балканским и Првом светском рату на Тргу ослобођења у Зајечару.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.