Вести

Одржан концерт

Одржан концерт "Химне Богородици"

На касноантичком локалитету Феликс Ромулијани, код Зајечара, одржан је концерт црквеног појања "Химне Богородици" у извођењу Хора источног црквеног појања при црквеној општини Зајечар "Свети Никодим Тисмански" и Византијског хора Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

Овај касноантички локалитет богат је налазима црквеног инвентара из византијског периода, а по некима је можда и био неко време епископско седиште. Зато је овај концерт уприличен управо на овом месту.

"На општу радост свих нас, на овај велики празник, захваљујући нашој црквеној општини Зајечар и Епископу тимочком господину Илариону, организовали смо овај концерт с надом да ће постати традиција", рекао је Бора Димитријевић, директор Народног музеја у Зајечару.

Концерт под називом "Химне Богородици" одржан је на дан празника Успенија Пресвете Богородице.

"Ми на овом простору можемо са пуно права, али и са пуно радости да се окупимо у славу Божју, као Хришћани 21. века, и да узносимо химне у славу Пресвете Богородице", поручио је Епископ тимочки г. Иларион.

"Царска палата Феликс Ромулијана је позорница културних манифестација овог лета у Зајечару. Толико значајних догађаја је овде у неколико дана - Антика фест, Филозофска школа, као и концерт црквеног појања. Оваква дешавања су од великог значаја за културни и туристички потенцијал Зајечара", истакао је др Мирко Николић, заменик градоначелника Зајечара.

Организатор Антика феста је зајечарски Народни музеј у сарадњи са Удружењем “Дунав Фест”, издавачком кућом "Клио" и Министранством за културу и информисање.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 02
  јул
  Три нова случаја заразе вирусом Covid-19 у Зајечару

  На основу извештаја ЗЗЈЗ “Тимок” - Зајечар, од 5 јуче тестираних особа, још три (3) особе, из Зајечара су Covid-19 позитивне. Две особе су женског и једна мушког пола старосне доби од 40 до 52. године. Данас је у лабараторију “Ватрено око” упућено 15 узорака тестираних грађана Зајечара.

  Више
 • 24
  апр
  Климатизовани контејнер донација Владе РС и ЕУ Дому здравља Зајечар

  Данас је, из донације Владе Републике Србије и ЕУ, у зајечарски Дом здравља, стигао климатизовани контејнер за тестирање на корона вирус, узимање узорака и крви за лабараторијску анализу, особама са симптомима инфекције вирусом Covid-19.

  Више
 • 24
  апр
  У Зајечару још 14 лица позитивно на COVID-19

  На основу резултата 129 особа, тестираних 21.04.2020.године, који су управо пристигли, а који су са већ утврђеног подручја “локалне трансмисије”, још 14 лица је са позитивним резултатом. Сви новооткривени случајеви су или асимптоматични или са благом клиничком сликом.

  Више
 • 22
  апр
  САОПШТЕЊЕ ШВС ГРАДА ЗАЈЕЧАРА - ЈОШ 12 ГРАЂАНА ПОЗИТИВНО НА КОРОНАВИРУС

  На основу најновијих 79 обрађених узорака (узетих 16.04. (1) и 20.04. (78) у Зајечару има 12 нових потврђених грађана позитивних на присуство вируса Covid-19. Ради се о очигледном примеру локалне трансмисије истог. У укупном броју град Зајечар, по евиденцији ЗЗЈЗ “Тимок”, сада има 41 инфицираног коронавирусом.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.