Вести

Одржан концерт

Одржан концерт "Химне Богородици"

На касноантичком локалитету Феликс Ромулијани, код Зајечара, одржан је концерт црквеног појања "Химне Богородици" у извођењу Хора источног црквеног појања при црквеној општини Зајечар "Свети Никодим Тисмански" и Византијског хора Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

Овај касноантички локалитет богат је налазима црквеног инвентара из византијског периода, а по некима је можда и био неко време епископско седиште. Зато је овај концерт уприличен управо на овом месту.

"На општу радост свих нас, на овај велики празник, захваљујући нашој црквеној општини Зајечар и Епископу тимочком господину Илариону, организовали смо овај концерт с надом да ће постати традиција", рекао је Бора Димитријевић, директор Народног музеја у Зајечару.

Концерт под називом "Химне Богородици" одржан је на дан празника Успенија Пресвете Богородице.

"Ми на овом простору можемо са пуно права, али и са пуно радости да се окупимо у славу Божју, као Хришћани 21. века, и да узносимо химне у славу Пресвете Богородице", поручио је Епископ тимочки г. Иларион.

"Царска палата Феликс Ромулијана је позорница културних манифестација овог лета у Зајечару. Толико значајних догађаја је овде у неколико дана - Антика фест, Филозофска школа, као и концерт црквеног појања. Оваква дешавања су од великог значаја за културни и туристички потенцијал Зајечара", истакао је др Мирко Николић, заменик градоначелника Зајечара.

Организатор Антика феста је зајечарски Народни музеј у сарадњи са Удружењем “Дунав Фест”, издавачком кућом "Клио" и Министранством за културу и информисање.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.