Вести

Почео 32. Фестивал инструменталне традиције Балкана у Грљану

Почео 32. Фестивал инструменталне традиције Балкана у Грљану

У Грљану, код Зајечара, почео је 32. Фестивал инструменталне традиције Балкана. Манифестација је почела дефилеом учесника, а специјални гост Фестивала био је музичар, инструменталиста, композитор и певач етно музике Слободан Тркуља.

Задовољан реакцијом публике, која га је помно слушала, Тркуља је навео да је овај регион расадник талентоване деце.

"У овим крајевима има пуно талентоване деце. У то сам се уверио када сам посетио музичке радионице у Зајечару. Постоје многи градови који не могу да се похвале оваквом публиком, као што је публика у Грљану, која је са великом пажњом пратила овај културно уметнички програм. То је добар показатељ да очување традиције иде у добром правцу", рекао је Слободан Тркуља.

Сузана Стаменковић, помоћник градоначелника Зајечара, у свом обраћању публици, навела је да је одржавање оваквих манифестација од пресудног значаја за очување традиције овог региона.

"Сабор у Грљану је био препознатљив по фрулашима, а потом и по извођачима на старим дувачким инструментима који се овде у нашем крају још увек могу чути. Међутим, значај овог Фестивала јесте у томе што традицију имамо коме да пренесемо. Последњих година манифестацију прате музичке радионице у којима млади стичу знања на свирању традиционалних инструмената. Град Зајечар у сарадњи са локалним самоуправама Лебане, Панчево, Сврљиг и Кикинда настоји да реализује још један пројекат, како би свирање на гајдама било на листи нематеријалне културне баштине под заштитом Унеска", истакла је Сузана Стаменковић, помоћник градоначелника Зајечара.

Организатори 32. фестивала инструменталне традиције Балкана су МЗ Грљан И Центар за културу И туризам града Зајечара, а покровитељ град Зајечар.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.