Вести

Музичке радионице похађа 30 полазника

Музичке радионице похађа 30 полазника

Поводом предстојећег 32. Фестивала инструменталне традиције Балкана у Грљану код Зајечара, Центар за културу и туризам града Зајечара организује музичке радионице за традиционалне инструменте.

На овим радионицама 30 младих полазника имало је прилику да савлада основе традиционалних инструмената: кавала, гајди, фруле и дудука.

Полазнике ових музичких радионица посетила је Сузана Стаменковић, помоћник градоначелника Зајечара.

"Ми се трудимо да очувамо народну традицију, а ови млади људи преносиће традицију с колена на колено. Град Зајечар може да се похвали великим бројем манифестација којима се чува стваралаштво народа овог краја, а оно што је карактеристично јесу радионице које прате манифестације. Крајем јуна у Звездану код Зајечара организована је радионица за израду народних ношњи, док су ове музичке радионице претече 32. Фестивала инструменталне традиције Балкана у Грљану", рекла је Сузана Стаменковић, помоћник градоначелника Зајечара.

Она је додала да Град Зајечар са још четири локалне самоуправе у Србији ради пројекат како би свирање на гајдама било на листи нематеријалне културне баштине под заштитом Унеска.

Радионицама, које се одржавају у просторијама Основне школе „Десанка Максимовић“ у Зајечару, руководе Славко Цветковић из Лебана, професор Милош Николић из Београда и Иван Томић из Осанице код Жагубице, који је на прошлогодишњем фестивалу у Грљану добио престижну награду „Мајсторско писмо“.

32. Фестивала инструменталне традиције Балкана одржава се у Грљану 14. и 15.августа, под покровитељством Града Зајечара.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.