Вести

Обележен Светски дан музике у Зајечару

Обележен Светски дан музике у Зајечару

У организацији Центра за културу и туризам, Установе „Гитаријада“, Музике школе „Стеван Мокрањац“ и Дечијег центра, а под покровитељством града Зајечара обележен је 21.јун – Светски дан музике.

У четворочасовном програму учествовали су хорови „Феликс Ромулијана“, „Лавиринт“ и „Чаролија“, џез балерине, чланови више плесних група, ученици Музичке школе, полазници Школе фолклора ЦТИ „Корени“ са Миланом Дуцићем, солистом на кавалу и гајдама.

Сјајним наступом Александра Стојановић и Ивица Поповић најавили су предстојећу Гитаријаду, док је Петар Јанковић, професор Џејкобс музичке школе Индијана Универзитета представио Гитар арт фестивал.

Гитариста Петар Јанковић пред око стотинак љубитеља класичне гитаре на централном градском тргу изводио је дела Хосеа Луиса Мерлина, Хорхеа Кардозоа, Франциска Тареге и других. Оно што Јанковића такође везује за Зајечар је и Креативни курс Гитаре, чији је он творац и који се у овом граду, али и у још 19 градова у Србији, организује за све оне који желе да брзо науче да свирају овај инструмент.

Петар Јанковић истакао је , да му посебно задовољство представља наступ у Зајечару, граду гитаре, граду Гитаријаде, која је како каже издржала тест времена и представља институцију за све нас.

Након наступа Петра Јанковића, полазници његовог Креативног Курса Гитаре, показали су публици шта су за протекла 4 месеца научили .

Концерт класичне гитаре је само један у низу догадјај, које ће заједно организовати Гуитар Арт Фестивал и Установа Гитаријада у оквиру своје сарадње.

Бошко Радојковић, оснивач и директор Гитар Арт Фестивала рекао је да ће Гитар Арт Фестивал доћи и на 49. Гитаријаду.

Учеснике и публику поздравила је Сузана Стаменковић, помоћник градоначелника Зајечара.

Обележавајући Светски дан музике прослављамо сву лепоту, радост и разноврсност живота. Музика је одувек била инспирација уметника различитих вокација, а све нас може да инспирише да дамо свој максимум у свему што радимо и да, пре свега, будемо бољи људи“, рекла је Стаменковић.

Светски дан музике први пут је обележен 1982. године, на иницијативу француског Министарства за културу.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.