Вести

"Зона толеранције" крајем априла на Феликс Ромулиани

Градоначелник Зајечара Велимир Огњеновић и представник Геј стрејт алијансе Лазар Павловић потписали су данас у Зајечару Меморандум о сарадњи.

Предмет сарадње прецизиран овим меморандумом везан је за заједничку организацију фестивала „Зона толеранције“, који ће бити одржан 30. априла и 1. маја 2015. године на касноантичком локалитету Феликс Ромулиана.

„Потписујемо овај меморандум вођени потребом за континуираном изградњом инклузивног и демократског друштва, повећањем толеранције у друштву и промоцијом људских права свих грађана и грађанки Србије, међу којима и ЛГБТ особа.“ – рекао је, упознајући представнике медија са преамбулом меморандума саветник градоначелника Зајечара Александар Миливојевић. „ Имајући у виду важну улогу локалних самоуправа и организација цивилног друштва у промоцији и ширењу толеранције и разумевања у друштву према било којој групи или појединцу без обзира на њихову сексуалну оријентацију, родни идентитет или неко друго лично својство; препознајући културу у најширем смислу и њене механизме као средства која у значајној мери могу допринети толерантном друштву и већем разумевању за различитости, Град Зајечар се одлучио на овај корак.“

„Драго ми је што имамо прилику да сарађујемо са једном локалном самоуправом која себе све више развија, као што је то град Зајечар. Мислимо да је ширење толеранције и једнакости овим померен из Београда на локал, и у том смислу нам је врло драго што је Зајечар отворио сва врата за такав један процес.“ – изјавио је председник ГСА Лазар Павловић.

„Зона толеранције“ биће пре свега музички фестивал, али се преговара и о организовању разних пратећих активности: филмских пројекција, позоришних представа, разних радионица и слично, речено је на данашњој конференцији за медије.

„Поносан сам што сам данас потписао овај меморандум. Овим смо показали да град Зајечар стреми европским вредностима. Зајечар је први град у Србији који се усудио да овако нешто уради, захваљујући пре свега господину Саши Мирковићу који је иницирао одржавање овог фестивала. Могу рећи да је вест о организацији овог фестивала већ одјекнула у јавности и да је амерички амбасадор г. Кирби, који је пре неколико дана био у посети Зајечару, изнео честитке и најавио свој долазак на фестивал.“ – изјавио је градоначелник Зајечара Велимир Огњеновић.

Челни људи града свесни су значаја одржавања једног оваквог фестивала за промоцију историјског наслеђа и туристичко-угоститељског потенцијала града Зајечара и околине, обзиром да се очекује долазак великог броја гостију из иностранства, као и бројних представника дипломатског кора.

„Ми ћемо са своје стране тежити да допринесемо развоју Зајечара и промовисању свих његових потенцијала.“ – изјавио је председник ГСА Лазар Павловић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

 • 24
  јан
  Градоначелник Велимир Огњеновић поднео оставку

  Градоначелник Велимир Огњеновић поднео је неопозиву оставку на место градоначелника Зајечара. У образложењу наводи да се на тај потез одлучио због уштеде у буџету, како би локални избори моглу бити одржани истовремено са председничким изборима овог пролећа.

  Више
 • 30
  дец
  Новогодишња честитка градоначелника Велимира Огњеновића

  Испраћамо тешку годину, пуну одрицања и тешких одлука, годину у којој смо показали да рад и упорност доносе резултате, без обзира на потешкоће. Чека нас пуно посла, али чврсто верујем у наш заједнички успех, поручује градоначелник Велимир Огњеновић у новогодишњој поруци грађанима Зајечара.

  Више
 • 27
  дец
  Новогодишњи пријем: У 2017.годину улазимо са више оптимизма

  Традиционални Новогодишњи пријем за званице из јавног живота града данас је у фоајеу Позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ приредио градоначелник Велимир Огњеновић са најближим сарадницима.

  Више
 • 25
  нов
  Новац из ИПА фондова за два пројекта

  Поводом два пројекта, која ће у оквиру Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија реализовати градови Зајечар и Видин, конференцију за новинаре одржали су градоначелник Зајечара Велимир Огњеновић и шефица Канцеларије за локални економски развој Сузана Вујић.

  Више

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.