Вести

Конкурс за доделу за набавку нове прикључне механизације и опреме за пољопривреду: Потписани уговори са 87 пољопривредних произвођача

Конкурс за доделу за набавку нове прикључне механизације и опреме за пољопривреду: Потписани уговори са 87 пољопривредних произвођача

У великој сали Градске управе у Зајечару потписани су уговори са 87 пољопривредних произвођача по конкурсу за доделу подстицаја за набавку нове прикључне механизације и опреме за пољопривреду.

Потписивању су осим градске већнице за пољопривреду Весне Станковић, присуствовали и градоначелник Зајечара Бошко Ничић, као и заменик Владимир Виденовић.

-Наставићемо и даље са субвенционисањем, сада смо стигли до неке цифре од преко десет милиона динара. Нема лимита у издвајању када је у питању буџет града Зајечара за субвенције, наравно по правилима и ономе што предвиђа закон. Средства се увек могу повећати ребалансом уколико постоји потреба. Прошле године нам је претекао новац од онога што смо предвидели, јер није било довољно заинтересованих. Морамо још боље и више да радимо како би више средстава могли да повучете, да уложимо у пољопривреду. Трудићемо се да имамо добру инфраструктуру и добру енергетску мрежу по селима, добру покривеност интернетом. У четири села урадићемо канализациону мрежу, у селима која низу уз град посебно ћемо радити мања постројења за пречишћавање отпадних вода која су много јефтинија. Хвала вам на свему и наставите да храните овај град, поручио је Ничић.

-Знам са каквим се све проблемима срећете али оно са чим можемо да вам изађемо у сусрет су субвенције на нивоу града. Обилазећи терен приметио сам да је механизација унапређена што је један од показатеља субвенције како са нивоа града тако и са нивоа Републике. За све нејасноће изаћи ћемо вам у сусрет. Очекујем да ће вас идуће године бити још више, додао је Владимир Виденовић, заменик градоначелника.

Градска већница за пољопривреду Весна Станковић је истакла да је ове године апсолутни рекорд када је у питању број пољопривредних произвођача за субвенционисање механизације, од 2017. године, као и у средствима која су издвојена за механизацију за последњих шест година.

-Град је само за механизацију издвојио 29 милиона динара, а то се примећује и на терену. По овом конкурсу од 87 пољопривредника, чак 48 је први пут добило средства и то ме је највише обрадовало. Изнаћи ћемо начин да вам изађемо у сусрет колико год буде пријава. До сада смо издвојили укупно 66 милиона динара за претходних шест година за пољопривреду. Пре расписивања сваког конкурса ми слушамо ваше сугестије и предлоге па смо тако и проширили листу. Једино негативно је што нема довољно пријава за машине за прераду. А излаз је да своје производе дорађујете, има начина да имате и полуготове и готове производе. Надам се да ћемо идуће године имати више и тих пријава, истакла је Станковић.

Поред овог конкурса, пре месец дана су потписани уговори са пчеларима, сточарима и удружењима.

-Могу да се похвалим да је све реализовано, да су средства уплаћена нашим пољопривредницима по тим уговорима. Очекујемо по реализацији још два конкурса који су завршени, ради се обрада података. До крај године биће реализације преко десет милиона динара, што је за 20 одсто више него претходне године. Из године у годину се проширује листа прихватљивих инвестиција, сада их је било пуно и за воћаре и за сточаре. Надам се да ћемо следеће године још неке делове опреме додати јер се ради о прикључној механизацији. Наредне године сте ви на потезу, рекла је Весна Станковић.

Средства су планирана у буџетском фонду за пољопривреду града Зајечара за 2023. годину и овај конкурс представља део реализације програма за пољопривреду.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.