Вести

У Зајечару одржан Научно-стручни скуп „Историја медицине, фармације, ветерине и народна здравствена култура” Фото: Тимочка

У Зајечару одржан Научно-стручни скуп „Историја медицине, фармације, ветерине и народна здравствена култура”

Историјски архив „Тимочка Крајина” Зајечар организовао је 13. Научно-стручни скуп ”Историја медицине, фармације, ветерине и народна здравствена култура”.

Ове године на Научно-стручном скупу „Историја медицине, фармације, ветерине и народна здравствена култура” представљена су 24 рада, а присуствовало је преко 30 учесника.

Научни скуп у Историјском архиву „Тимочка Крајина” у Зајечару отворио је Владимир Виденовић, заменик градоначелника Зајечара.

„Пуно додирних тачака постоје у медицини, фармацији и ветерини, почевши од неких болести, па преко имунизације и дан данас када нешто радимо, вратимо се у тај историјски период који може пуно да нам помогне. Гледајући ове радове мислим да су из године у годину радови свеобухватнији и шири. Очекујем да ће овај скуп следеће године имати и више учесника. Град Зајечар ће настојати да подржава овакве догађаје и у наредном периоду”, истакао је Виденовић.

Овогодишњи научни скуп има међународни карактер, с обзиром да поред радова из Србије, представљени су радови и из Црне Горе, Северне Македоније и Бугарске, поручио је Велибор Тодоров, директор Историјског архива „Тимочка Крајина” Зајечар.

„Историјски архив од онога што започне не одустаје, тако да је овај скуп постао традиционалан. На скупу није било речи само о локалној националној историји медицине, већ овај скуп прераста у међународни. Имамо радове из Црне Горе, Северне Македоније и Бугарске. Ово је значајна област и има пуно архивске грађе која говори од 18. века, па до данас о овоме. Три теме су ове године на скупу, имамо 24 рада и преко 30 учесника. Имамо промоцију зборника од прошле године, иако тај скуп није могао бити одржан и у том зборнику имамо преко 40 радова. Ти радови су у ствари и најбитнији за будућа поколења. Срећни смо и задовољни што и у овим временима успемо да организујемо овакве скупове. Покрећемо 15. децембра нови научни скуп ’Историја парламентарне демократије у Србији’, а то радимо са Филозофским факултетом – катедре за историју у Београду, Филозофским факултетом у Нишу, Правним факултетом у Београду и Архивом Србије и Факултетом политичких наука у Београду”, рекао је овом приликом Тодоров.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.