Вести

Расте број заражених коронавирусом у Зајечару: Још пет нових случајева

Расте број заражених коронавирусом у Зајечару: Још пет нових случајева

На основу 14 новообрађених PCR и Аg узорака , у последња 24 h, на територији града Зајечара имамо још пет (5) covid-19 позитивних особа ( 35,7% од броја тестираних). Три (3) новоинфициране особе су женског пола и две (2) мушког пола старости од 40 до 76 година живота.

Није било контролних тестирања.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 28.539 PCR и Ag узорака а чекају се резултати за још 123 раније тестираних особа у граду.

До сада је обољевање од covid-19 инфекције потврђено код 5.405 грађана Зајечара (2.767 женског и 2.638 мушког пола).

Од овог броја, код 5.380 особа више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

На Инфективном одељењу, које је остало једино у covid систему, смештено је шесторо (6) оболелих ( 0 пријема и 0 отпуста) од чега су три (3) особе на кисеоничкој потпори.

На Инфективном одељењу (covid систем) , преостало је још 44 слободних места, за смештај covid-19 инфицираних особа које су у стању неопходне хоспитализације.

Остали оболели, без симптома или са лакшом клиничком сликом, су у изолацији и на кућном лечењу.

ИЗВЕШТАЈ О ИМУНИЗАЦИЈИ

До јуче је, на територији Зајечара, дато 42.031 доза вакцина (“Фајзер”, “Синофарм”, “Спутњик В” и “АстраЗенека”) од чега је 21.505 грађана (47,7% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, а 20.526 грађана (45,53% од пунолетне популације) је ревакцинисано.

Молимо грађане, чак и оне који су прележали covid-19 инфекцију, а до сада нису имунизовани, да дођу у Дом здравља Зајечар и приме једну од две (тренутно) понуђене вакцине и то :

- од 09,00-13,00 (Sinofarm) и

- од 13,00 - 17,00 (Pfizer).

-Очито је да број инфицираних и у нашем граду лагано почиње да расте, да се заражавају углавном невакцинисани, и да нам једина и доказана одбрана од вируса вакцина. Евидентно је да вакцинисани, који се и ако се уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом.

Да град и ШВС поново не би морао да уводи рестриктивне мере МОЛИМО ВАС, који нисте примили вакцину, да то што пре учините и тако помогнете и себи и свима нама са којима живите.

Уколико се и код нас тзв. “четврти талас” захукта последица ће бити, највероватније, и ове године отказивање “Гитаријаде” предвиђене за задњу недељу августа месеца али и бројних манифестација у септембру. Верујемо да ћемо, нашим одговорним понашањем, имунизацијом и поштовањем прописаних мера (што се у задње време све више избегава од многих) то избећи, наводи се у саопштењу Штаба.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.