Вести

Укључивање јавности у процес управљања ризицима од поплава на територији града Зајечара

Укључивање јавности у процес управљања ризицима од поплава на територији града Зајечара

Данас је у великој сали Градске управе Зајечар одржан јавни форум на тему укључивања јавности у процес управљања ризицима од поплава у организацији Архус центра Јужне и Источне Србије и Мисије ОЕБС-а а под покровитељством града Зајечара.

Имајући у виду горући проблем поплавних подручја, као и настале штете након поплава у Србији, поред обучених и едукованих регионалних специјалистичких тимова унутар Сектора за ванредне ситуације, неопходно је укључити и адекватно припремити јавност за ефикасно реаговање за случај катастрофе на лицу места, како би се смањили фактори ризика.

Процена ризика је веома сложен и комплексан процес. Због тога је за управљање ризицима, поред већ едукованих и увежбаних правних субјеката свих нивоа, неопходно укључити и јавност и ширу друштвену заједницу, а у циљу смањења ризика, као и за ефикасно реаговање, ако се ипак догоди несрећа, у спашавању људских живота и имовине, истакао је Милко Тодоровић, члан Градског већа Града Зајечара и члан Штаба за ванредне ситуације Града Зајечара.

Већ неколико месеци радимо на пројекту где вршимо едукацију становништва и поверенике цивилне заштите јер се до сада показало да је поред стручних тимова обучених за брзо реаговање, потребно и да јавност буде информисана да би знала шта треба да ради у кризним ситуацијама. Такође је јако битно да се превентивно делује и минимизирају последице евентуалне поплаве, изјавила је Наташа Јовић, представник Архус центра за Источну и Јужну Србију.

У раду су учествовали и представници Министарства пољопривреде, Републичког Хидрометеоролошког завода Србије, Републичке Дирекције за воде, представник ЈВП „Србијаводе“ и Водопривредног предузећа „Ерозија“ Ниш.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.