Вести

Изградња регионалне депоније Халово за две до три године

Изградња регионалне депоније Халово за две до три године

У Градској управи у Зајечару данас је одржан састанак координационог одбора за реализацију Споразума о управљању комуналним отпадом за седам градова и општина у Тимочкој Крајини.

За председника координационог одбора изабран је Велимир Огњеновић, градоначелник Зајечара, док ће потпредседник бити Дејан Вагнер, председник општине Мајданпек.

На састанку су разматрана два начина финансирања изградње депоније, И то преко ИПА фондова и приватно-јавног партнерства.

„Био сам заговорник да се изградња финансира преко приватно-јавног партнерства јер ту долазе највећи бенефити, не само за град Зајечар, него и за остале градове који учествују у изградњи“, поручио је Велимир Огњеновић, градоначелник Зајечара.

Приватно-јавно партнерство подразумева да град Зајечар са осталим градовима да инфраструктуру (земљиште, пут, воду, струју), док би друга страна учествовала као инвеститор, који потражују максимално од 5 до 6 хектара земљишта, додао је Огњеновић.

„Предложио сам да то буде спалионица за медицински отпад, јер би се на тај начин производила електрична енергија, а од те производње финансијска добит би била 7 милиона евра на годишњем нивоу“, рекао је Велимир Огњеновић.

Према његовим речима, та добит би се делила једнако: 50 одсто добити би ишло за инвеститора, а 50 одсто за градове који учествују у регионалној депонији Халово.

„Зајечар би тако имао 24,5 одсто добити, која би решавала многе проблеме у граду“, нагласио је Огњеновић.

Како је речено на састанку, у изградњу регионалне депоније Халово уложиће се од 40 до 50 милиона евра, а посао би требало да буде завршен за 2 до 3 године.

Србија за извожење медицинског отпада у Италију и Аустрију годишње утроши 40 милиона евра, а изградњом депонија знатно ће се смањити трошкови.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.