Вести

УВИД ДЕО ЈЕДИНСТВЕНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА ЗА ПОДРУЧЈЕ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА

УВИД ДЕО ЈЕДИНСТВЕНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА ЗА ПОДРУЧЈЕ ГРАДА ЗАЈЕЧАРА

На основу чл. 14. став 1. и члана 15. и 21. Закона о јединственом бирачком списку ("Сл. гласник РС" бр. 104/09 и 99/11) и тач. 9. и 10. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку ("Сл. гласник РС" бр. 15/12, 88/18, 67/20, 40/21, 90/21 и 16/22), а поводом Одлуке о расписивању избора за народне посланике (“Сл. Гласник РС”, бр. 95/2023), Градска управа града Зајечара

ИЗЛАЖЕ НА УВИД

ДЕО ЈЕДИНСТВЕНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА ЗА ПОДРУЧЈЕ

ГРАДА ЗАЈЕЧАРА

Део Јединственог бирачког списка за територију града Зајечара изложен је у седишту Градске управе града Зајечара, ул. Трг ослобођења бр. 1, у канцеларији број 60 (зграда у дворишту).

Увид у део Јединственог бирачког списка врши се путем рачунарске опреме уношењем јединственог матичног броја грађана у циљу провере да ли је грађанин уписан у бирачки списак и да ли су уписани подаци тачни.

Захтеви за промене у делу Јединственог бирачког списка грађани са пребивалиштем, односно интерно расељена лица са боравиштем на територији града Зајечара, могу поднети Градској управи у времену од 7,30 до 20,00 сваког радног дана и у нерадне дане од 7,30 до 15,30 часова, најкасније до дана закључења бирачког списка, 1. децембра 2023. године, а захтев за упис/промену података грађани такође могу поднети и преко портала еУправа.

Посебно се позивају лица која ће до 17. децембра 2023. године стећи пунолетство (укључујући и интерно расељена лица), да изврше увид у бирачки списак и траже упис, уз прилагање потребних доказа.

Од проглашења изборне листе, право на увид и подношење захтева за измену бирачког списка има и подносилац изборне листе, или лице које он овласти, по истом поступку по коме то право имају и грађани. Уз захтеве се прилажу овлашћење и потребни докази.

Грађани могу од расписивања избора за народне посланике, а најкасније пет дана пре закључења бирачког списка, 25. новембра 2023. године, поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати по месту боравишта на територији града Зајечара (изабрано место гласања).

У истом року бирачи који имају боравиште у иностранству могу, преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије, да поднесу захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

У поступку вршења увида у бирачки списак лице овлашћено за ажурирање бирачког списка, лице за пружање техничке подршке Градске управе града Зајечара и овлашћено лице подносиоца изборне листе, дужни су да поступају у складу са законом којим се уређује заштита података о личности.

Увид у Јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

IV број 013-2/2023

У Зајечару, 02.11.2023. године

Н А Ч Е Л Н И К

Слободан Виденовић

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.