Вести

ПРИЈЕМ ЗА УЧЕНИКE ЗАЈЕЧАРСКЕ ГИМНАЗИЈЕ ПОБЕДНИКЕ ТАКМИЧЕЊА УЧЕНИЧКИХ КОМПАНИЈА

ПРИЈЕМ ЗА УЧЕНИКE ЗАЈЕЧАРСКЕ ГИМНАЗИЈЕ ПОБЕДНИКЕ ТАКМИЧЕЊА УЧЕНИЧКИХ КОМПАНИЈА

У салону градске управе уприличен је пријем за ученике зајечарске Гимназије победнике националног такмичења ученичких компанија. Ученике је поздравио заменик градоначелника града Зајечара др Владимир Виденовић и са њима разговарао о њиховој компанији "ЗаЧили” као и самом пројекту:

Делимично сам био у току са пројектом који су спроводили и какве су резултате постигли, био сам одушевљен истим, с обзиром да то спада у део неке приче из мог примарног занимања који се дотиче пољопривредне производње, посебно органске пољопривреде јер су у пројекту генерално ради о производњи посебног пестицида који су направили ученици друге и треће године зајечарске Гимназије. Град је јако поносан на резултате које су они постигли и трудићемо се да их максимално помогнемо за предстојеће такмичење у Турској.

Више детаља о самом пројекту изнео је ментор овог тима и професор зајечарске Гимназије Младен Шљивовић:

Реч је о такмичењу ученичких компанија у коме ученици покушавају да осмисле производ, направе бизнис план, презентују га пред жиријем, изложе на штандовима. Да би то урадили све морамо подићи на један већи ниво, они јесу национални шампиони али сада излазе на црту са ученичким компанијама из Финске, Португала, Шпаније, једноставно је потребно да све подигнемо на максималан ниво и да се надамо једном високом пласману. Ученици производе иновативан еколошки биопестицид који може да се користи у органској производњи а све захваљујући једном малом састојку који се зове капсаицин (љути део паприке). Њихов план је врло једноставан, узгајају чили паприку покушају да ектрактују капсаицин из паприке а затим се тај производ користи за заштиту у пољопривредној производњи.

Припреме су у току, до 12. јуна морамо да предамо компанијски извештај, 4. јула је онлајн интервју са жиријем, 11. јула смо у Турској и ту имамо сценски наступ са осталим такмичарима и након тога следи проглашење победника.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.