Вести

БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У ШКОЛАМА: ОДРЖАН САСТАНАК У ПОЛИЦИЈСКОЈ УПРАВИ У ЗАЈЕЧАРУ

БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У ШКОЛАМА: ОДРЖАН САСТАНАК У ПОЛИЦИЈСКОЈ УПРАВИ У ЗАЈЕЧАРУ

Поводом незапамћене трагедије која се догодила у школи у Београду, у Полицијској управи Зајечар данас је одржан састанак начелника Полицијске управе Зајечар и градоначелника Зајечара са директорима основних и средњих школа, начелницом Школске управе, директором Здравственог центра Зајечар, директором Центра за социјални рад, као и са члановима локалне самоуправе, на тему безбедности ђака и запослених у школама.

Дефинисање конкретних корака у циљу унапређења безбедности и подизања сигурности деце на виши ниво, заједнички је став учесника састанка. Такође, мере ће се интензивирати и обавезним присуством полицајаца у школама, као и већим укључивањем родитеља у цео процес. Оно што је новина је то што ће се у школама одржавати предавања на тему злоупотребе оружја.

Наша обавеза је максимално ангажовање људства у школама, рекао је начелник Полицијске управе Зајечар Игор Јевтић и додао да је још једна од мера појачан видео -надзор у свим школама.

Изражавајући своју забринутост поводом немилих догађаја, локална самоуправа је предложила додатно увођење неких мера како би се заштитила деца на територији града Зајечара.

Имамо ситуацију „домино ефекта“, морамо да радимо на једној другој ствари, да васпитна улога у школама буде наглашенија у односу на образовну, у овом тренуцима, бар до краја школске године. Очигледно да смо понесени „правима“ детета, отишли у другу крајност. Односи ученика, као и појединих родитеља према професорима су лоши, и на томе посебно треба да се ради. Ми овом нашем друштву, а посебно деци морамо да вратимо сигурност, рекао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Главни кораци који су предложени на данашњем састанку тичу се јачања механизама превенције и заштите деце, додатни видео-надзори, појачан мониторинг, ангажовање одговарајуће службе обезбеђења, увођење „паник тастера“ повезаних са школама и МУП-ом, ограничавање употребе мобилних телефона у школама и забрана коришћења истих у току наставе, стварање јединственог система који може да прати понашања деце од стране наставника и професора, а по потреби и стручних радника из Центра за социјални рад.

Као обавезујући закључак навело се поновно одржавање састанка представника полиције, представника локалне самоуправе, стручних лица из Центра за социјални рад, директора школа до краја следеће недеље, а све у циљу праћења безбедности деце и запослених у нашим васпитно -образовним установама.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.