Вести

Градско веће града Зајечара:  Усвојена Наредба о мерама смањења потрошње електричне и топлотне енергије

Градско веће града Зајечара: Усвојена Наредба о мерама смањења потрошње електричне и топлотне енергије

С обзиром на новонасталу ситуацију у вези са поскупљењем електричне енергије на регионалним тржиштима и недостатком сопствене електричне енергије, неопходно је да се предузму мере ради уштеде електричне енергије, па је Градско веће Града Зајечара на данашњој седници донело

Н А Р Е Д Б У

У циљу смањења потрошње електричне и топлотне енергије у Градској управи Града Зајечара, Јавним предузећима и установама чији је оснивач Град Зајечар, и основним и средњим школама, одређују се следеће мере:

1. У оквиру мера штедње наређује се смањење јавне расвете постављене на улицама и трговима, тако да буде искључена свака трећа сијалица, ради обезбеђивања минимално безбедносног нивоа.

2. Отказивање свих вечерњих тренинга спортских екипа који се одржавају у спортским халама и школским салама после 19 часова, док се за тренинге у периоду до 19 часова може користити само 50 % инсталиране расвете.

Налаже се да се у овим објектима до 15.10.2022.године, тамо где то није учињено, обичне живине сијалице замене лед расветом.

Ово ограничење не важи једино за званичне утакмице тимова.

3. Руководиоци Градске управе Града Зајечара, начелници Одељења, директори Јавних предузећа и установа, директори основних и средњих школа, дужни су да до 15.09.2022.године уведу следеће мере штедње:

- ставе ван функције, печаћењем, све клима уређаје;

- строго забране коришћење грејалица и других грејних тела која користе електричну енергију, решоа и кувала за кафу;

- изврше замену обичних живиних сијалица лед расветом до 15.10.2022.године;

- прилагоде радни простор и ходнике тако да се коришћење електричне енергије сведе на најнижу могућу меру, а да се након завршетка радног времена, исто мора гасити, као и рачунари и рачунарска опрема, сем рачунара који врше запис видео надзора;

- не користити осветљење у унутрашњим просторијама и канцеларијама у јавним зградама у периоду када има довољно дневне светлости, не постављати тамне завесе и предмете који заклањају природну светлост од прозора, дању не спуштати ролетне, радне столове поставити тако да запослени могу да користе дневну светлост.

Непридржавање ових мера, сматраће се тежом повредом радне обавезе.

4. Налаже се од 15.09.2022.године, потпуно гашење декоративне расвете на свим објектима јавних установа, школама о објектима који они користе

5. Коришћење декора новогодишње расвете, због немогућности временског ограничења трајања исте на max 4 часа( из техничких разлога), дозвољава се само у периоду од 26.12 2022.године до 07.01.2023.године.

6. Искључити јавну расвету на отвореним спортским игралиштима почев од 15.10.2022.године.

7. Као одговорна лица за поштовање наредбе одређују се начелник Градске управе, начелници Одељења, директори јавних предузећа и установа, директори основних и средњих школа.

О б р а з л о ж е њ е

Чланом 12. Одлуке о Градском већу града Зајечара, прописано је да у вршењу послова из своје надлежности, Градско веће доноси одлуке, пословник, правилнике, наредбе, упутства, решења и закључке.

Обзиром да новонасталу ситуацију у вези са поскупљењем електричне енергије на регионалним тржиштима и недостатком сопствене електричне енергије,неопходно је да се предузму мере ради уштеде електричне енергије, па је донета Наредба као у диспозитиву.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.