Вести

Свечано отворена нова кухиња у зајечарској Економској школи: Дуално образовање као будућност школства

Свечано отворена нова кухиња у зајечарској Економској школи: Дуално образовање као будућност школства

У Економско-трговинској школи у Зајечару данас је свечано отворена реновирана и опремљена школска кухиња у којој ће се обучавати будући кувари.

Опрема која је инсталирана, у вредности од 45.000 евра, а која треба да допринесе унапређењу квалитета теоријске и практичне наставе за младе који се образују за рад у области кулинарства и угоститељства, део је пројекта „Дијалог о запошљавању младих, иницијатива и дуално образовање“, који се финансира средствима Владе Савезне Републике Немачке.

„Нама је увек велико задовољство да се вратимо у Зајечар, с обзиром на то да овде, дуги низ година, учествујемо у пројектима, и то не само у овој сјајној школи, већ је реч и о другим пројектима у региону, помоћу којих настојимо да остваримо веома амбициозне планове и дефинишемо јасну визију како треба даље да се развија овај град и његово окружење“, рекла је Даниела Функе, директорка ГИЗ-а у Србији.

„Визија о којој говорим је нешто што је повезано за средње стручно или дуално образовање у вашој земљи, с обзиром на то да смо имали статистичке податке из четвртог квартала претходне године где се помиње незапосленост међу младима, која је досегла, у међувремену, проценат од неких 30 одсто, тако да је наш фокус на средње стручно образовање, на добијање квалификованих кадрова, младих кадрова“, додала је Даниела Функе.

Како се чуло на свечаности, јачање привреде и стварање услова за повећање запослености младих и побољшање животног стандарда грађана, неки су од главних циљева немачке развојне сарадње са Србијом.

„Један од стубова наше сарадње у овом сегменту јесте да се ангажујемо у правцу јачања приватног сектора у вашој земљи, а друго тежиште је да се стручно образовање подстиче и поспешује, да би се олакшало вашој земљи да буде конкурентна на тржишту Европске уније. У том смислу наша ангажовања усмерена су у два правца – да едукујемо, да омогућимо развој стручних кадрова, а са друге стране циљ нашег пројекта је да оснажимо туризам, превасходно овде у источној Србији“, рекао је Кристијан Шилинг, шеф Одељења за привредну сарадњу Савезне Републике Немачке.

Истакао је задовољство што је школа, након две године пандемије, поново пронашла пут ка редовном образовању и пословању.

„Моје речи захвалности упућујем градоначлнику, директору и његовом тиму за овај сјајан пријем и честитам им на оваквом раду и залагању“, додао је Шилинг.

Габријела Грујић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, истакла је да је овакав начин едукације младих људи кроз рад, какав се примењује у Економско-трговинској школи, нешто што у наредном периоду треба подићи на још већи ниво.

„Нисмо дошли овде да видимо савремену опрему, већ функционалност знања и функционалност те опреме. Велика подршка људима из школе, јер систем увек почива на људима. У наредном периоду, ићићемо ка 60 одсто учења кроз рад, зато што учење кроз рад јесте инспрација за младе људе да развијају своју креативност, иновативност да схвате да у 21. веку не можемо да говоирмо само о раду већ се процес учења наставља и када започну своју каријеру, да ће се током целог живота такмичити са савременим технолошким развојем“, рекла је Грујић и додала да данас не би били овако добри резултати да зајечарска Економска школа нема подршку града и градоначелника.

Град Зајечар подржао је реализацију пројекта „Дијалог о запошљавању младих, Иницијатива и дуално образовање“, а према речима првог човека града Бошка Ничића, из буџета града је издвојено око 7.000 евра.

„Град је дао новчана средства за припремање просторије у школи, и морам рећи да је кухиња прелепа. Такође, што је веома важно је да школа има кадрове који ће децу имати чему да науче, за посао који је све више плаћен. Мене је изненадио подаатак да већ у неким квалитетним угоститељским објектима на подручју Тимочке крајине, посебно у винаријама, плате достижу плате њихових колега у иностранству и то је једини начин да услугом, квалитетом сачувамо квалитетне кадрове и да радимо на њиховом образовању. Сматрам да је прелазак на дуелно образовање језгро за добијање квалитетних кадрова“, казао је Ничић.

Како је на свечаности истакао директор Економско-трговинске школе Саша Петровић, осим опремања кухиње, ГИЗ је у току ове године помогао у обуци наставника, опремању школе са 10 лаптоп рачунара, урадио нови њеб сајт школе који је умногоме допринео промоцији школе.

„Циљ овог пројекта је да за годину дана, Економска школа буде центар у образовању одраслих у области туризма и угоститељства и да наши ученици после завршене средње школе могу одмах, захваљујујући савременој опреми и кухињи, да раде у индустрији и у угоститељству“, истакао је Петровић.

У знак захвалности за допринос реализацији пројета, стручној и финансијкој помоћи, Економоско-трговинска школа доделила је најзначајније признање „Златну књигу“ Кристијану Шилингу, шефу Одељења за привредну сарадњу Савезне Републике Немачке, Даниели Функе, директорки ГИЗ-а, Габријели Грујић, помоћници министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и градоначелнику Зајечара Бошку Ничићу.

Отварању нове кухиње у Економској школи претходио је састанак градоначелника Бошка Ничића са Кристијаном Шилингом, Даниелом Функе и Габријелом Грујић у салону Градске управе.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.