Вести

КОРОНА У ЗАЈЕЧАРУ: Преминула два лица, још 25 новозаражених

КОРОНА У ЗАЈЕЧАРУ: Преминула два лица, још 25 новозаражених

На основу 124 новообрађена PCR и Аg узорка , у последњих 24 h, на територији града Зајечара имамо још двадесет пет (25) covid-19 позитивних особа ( 20,2% од броја тестираних).

Десет (10) новоинфицираних особа су женског пола и петнаест (15) мушког пола старости од 6 до 81 година живота.

На једном (1) контролном тестирању немамо особа које су covid-19 позитивне.

​​​ Од почетка пандемије обрађено је укупно 61.472 PCR и Ag узорака а чекају се резултати за још 146 раније тестираних.

До сада је обољевање од covid-19 инфекције потврђено код 14.805 грађана Зајечара ( 7.699 женског и 7.106 мушког пола).

Од овог броја код 14.635 особа више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

Број хоспитализованих пацијената инфицираних вирусом covid-19, на оба одељења (Инфективном и ОПНЛ)одељењу је 43) капацитет оба одељења је 70) пацијента и имамо још 27 слободних места за хоспитализацију инфицираних.

У последња 24 h било је 5 пријема и 2 отпуст пацијената на оба одељења у ковид систему.

Од 43 хоспитализована пацијента 26 је на кисеоничкој потпори.

На жалост, у последња 24 h, два (2) пацијента инфицирана вирусом covid-19 су преминула.

МОЛБА И АПЕЛ ШВС ГРАДА

МОЛИМО И АПЕЛУЈЕМО да поштовањем прописаних мера и имунизацијом оних који то УПОРНО ИЗБЕГАВАЈУ И ИГНОРИШУ, без логичних објашњења, спречимо оптерећење здравственог система и медицинских радника, зауставимо тренд пораста броја инфицираних и заштитимо и себе и људе са којима живимо.

Комунална милиција и инспекцијске службе, у сарадњи са МУП и ПУ Зајечар, вршиће сталну контролу поштовања прописаних епидемиолошких мера а у складу са смерницама КШ Републике Србије и сходно Закону о заштити становништва од заразних болести.

ИЗВЕШТАЈ О ИМУНИЗАЦИЈИ

До јуче је, на територији Зајечара, дато 62.538 доза вакцина (“Фајзер”, “Синофарм”, “Спутњик В” и “АстраЗенека”) од чега је 24.783 грађана (54,97% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, 23.707 грађана ( 52,58% од пунолетне популације) је ревакцинисано док је трећу дозу примило 14.048 грађана ( 31,16%).

Вакциони пункт у Дому културе у Котлујевцу, по информацијама из ЗЦ Зајечар, ради нормално радно време као и пре празника од 08,00-16,00 h (суботом и недељим од 07,00-14,00 h) за све три дозе вакцина Pfizer, Sinopharm и Sputnik V.

На вакционом пункту поред вакцине против вируса covid-19 можете примити и вакцину против сезонског грипа.

Очито је да је број инфицираних, у односу на број тестираних, у нашем граду, задњих дана значајно опада и да би било добро да се тај тренд настави.

Иако се заражавају и вакцинисани и невакцинисани, једина, и медицински доказана, одбрана од тежих облика вирусне инфекције covidom-19 јесте вакцина и поштовање прописаних мера ношења заштитних маски, социјалне дистанце и хигијене/дезинфекције (пре свега руку).

Евидентно је да вакцинисани, који се, и ако се, уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом.

Још једном МОЛИМО све невакцинисане, посебно млађу популацију грађана, да дођу на вакциони пункт у Дому културе у Котлујевцу и приме вакцину, а АПЕЛУЈЕМО на оне који су примили једну или две дозе вакцине да приме додатну дозу вакцине, како би смо зауставили ширење вируса и спречили оптерећење здравственог система хоспитализацијама невакцинисаних или недовољно имунизованих грађана.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.