Вести

Зајечар: Још 30 лица позитивних на корону

Зајечар: Још 30 лица позитивних на корону

На основу 138 новообрађених PCR и Аg узорака , у последњих 24 h, на територији града Зајечара имамо још тридесет (30) covid-19 позитивних особа ( 21,7% од броја тестираних).

Деветнаест (19) новоинфицираних особа су женског пола и једанаест (11) мушког пола старости од 14 до 85 година живота.

На десет (10) контролних тестирања немамо особе које су covid-19 позитивне.

​​​ Од почетка пандемије обрађено је укупно 60.714 PCR и Ag узорака а чекају се резултати за још 146 раније тестираних.

До сада је обољевање од covid-19 инфекције потврђено код 14.639 грађана Зајечара ( 7.611 женског и 7.028 мушког пола).

Од овог броја код 14.371 особа више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

Број хоспитализованих пацијената инфицираних вирусом covid-19, на оба одељења (Инфективном и ОПНЛ) одељењу је 47 (капацитет оба одељења је 70) пацијента и имамо још 23 слободних места за хоспитализацију инфицираних.

У последња 24 h био је 1 пријем и 2 отпуста пацијената на оба одељења у ковид систему.

Од 47 хоспитализована пацијента 32 је на кисеоничкој потпори.

На жалост, три (3) пацијента, инфицирана вирусом covid-19, у последња 24 h, су преминула.

МОЛБА И АПЕЛ ШВС ГРАДА

МОЛИМО И АПЕЛУЈЕМО да поштовањем прописаних мера и имунизацијом оних који то УПОРНО ИЗБЕГАВАЈУ И ИГНОРИШУ, без логичних објашњења, спречимо оптерећење здравственог система и медицинских радника, зауставимо тренд пораста броја инфицираних и заштитимо и себе и људе са којима живимо.

Комунална милиција и инспекцијске службе, у сарадњи са МУП и ПУ Зајечар, вршиће сталну контролу поштовања прописаних епидемиолошких мера а у складу са смерницама КШ Републике Србије и сходно Закону о заштити становништва од заразних болести.

ИЗВЕШТАЈ О ИМУНИЗАЦИЈИ

До јуче је, на територији Зајечара, дато 62.466 доза вакцина (“Фајзер”, “Синофарм”, “Спутњик В” и “АстраЗенека”) од чега је 24.770 грађана (54,93% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, 23.685 грађана ( 52,53% од пунолетне популације) је ревакцинисано док је трећу дозу примило 14.011 грађана ( 31,08%).

Вакциони пункт у Дому културе у Котлујевцу, по информацијама из ЗЦ Зајечар, ради нормално радно време као и пре празника од 08,00-16,00 h (суботом и недељим од 07,00-14,00 h) за све три дозе вакцина Pfizer, Sinopharm и Sputnik V.

На вакционом пункту поред вакцине против вируса covid-19 можете примити и вакцину против сезонског грипа.

Очито је да је број инфицираних, у односу на број тестираних, у нашем граду, задњих дана значајно расте, да се заражавају и вакцинисани и невакцинисани, али и да нам је једина, и медицински доказана, одбрана од тежих облика вирусне инфекције covidom-19 вакцина и поштовање прописаних мера ношења заштитних маски, социјалне дистанце и хигијене/дезинфекције (пре свега руку).

Евидентно је да вакцинисани, који се, и ако се, уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом.

Још једном МОЛИМО све невакцинисане, посебно млађу популацију грађана, да дођу на вакциони пункт у Дому културе у Котлујевцу и приме вакцину, а АПЕЛУЈЕМО на оне који су примили једну или две дозе вакцине да приме додатну дозу вакцине, како би смо зауставили ширење вируса и спречили оптерећење здравственог система хоспитализацијама невакцинисаних или недовољно имунизованих грађана.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.