Вести

КОРОНА У ЗАЈЕЧАРУ: Преминула два лица, још 50 новозаражених

КОРОНА У ЗАЈЕЧАРУ: Преминула два лица, још 50 новозаражених

На основу 194 новообрађена PCR и Аg узорка, у последњих 24 h, на територији града Зајечара имамо још педесет (50) covid-19 позитивних особа ( 25,8% од броја тестираних).

Двадесет шест (26) новоинфицираних особа су женског пола и двадесет четири (24) мушког пола старости од 2 до 85 година живота.

На три (3) контролна тестирања имамо једну (1) особу која је covid-19 позитивна.

​​Од почетка пандемије обрађено је укупно 60.370 PCR и Ag узорака а чекају се резултати за још 146 раније тестираних.

До сада је обољевање од covid-19 инфекције потврђено код 14.553 грађана Зајечара ( 7.562 женског и 6.991 мушког пола).

Од овог броја код 14.255 особа више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

Број хоспитализованих пацијената инфицираних вирусом covid-19,на оба одељења (Инфективном и ОПНЛ) одељењу је 52 (капацитет оба одељења је 70) пацијента и имамо још 18 слободних места за хоспитализацију инфицираних.

У последња 24 h било је 3 пријема и 6 отпуста пацијената на оба одељења у ковид систему.

Од 52 хоспитализована пацијента 32 је на кисеоничкој потпори.

На жалост, два (2) пацијента, инфициран вирусом covid-19, у последња 24 h, су преминула.

МОЛБА И АПЕЛ ШВС ГРАДА

МОЛИМО И АПЕЛУЈЕМО да поштовањем прописаних мера и имунизацијом оних који то УПОРНО ИЗБЕГАВАЈУ И ИГНОРИШУ, без логичних објашњења, спречимо оптерећење здравственог система и медицинских радника, зауставимо тренд пораста броја инфицираних и заштитимо и себе и људе са којима живимо.

Комунална милиција и инспекцијске службе, у сарадњи са МУП и ПУ Зајечар, вршиће сталну контролу поштовања прописаних епидемиолошких мера а у складу са смерницама КШ Републике Србије и сходно Закону о заштити становништва од заразних болести.

ИЗВЕШТАЈ О ИМУНИЗАЦИЈИ

До јуче је, на територији Зајечара, дато 62.439 доза вакцина (“Фајзер”, “Синофарм”, “Спутњик В” и “АстраЗенека”) од чега је 24.767 грађана (54,93% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, 23.675 грађана (52,51% од пунолетне популације) је ревакцинисано док је трећу дозу примило 13.997 грађана (31,04%).

Вакциони пункт у Дому културе у Котлујевцу, по информацијама из ЗЦ Зајечар, ради нормално радно време као и пре празника од 08,00-16,00 h (суботом и недељим од 07,00-14,00 h) за све три дозе вакцина Pfizer, Sinopharm и Sputnik V.

На вакционом пункту поред вакцине против вируса covid-19 можете примити и вакцину против сезонског грипа.

У дана празника 15.02. и 16.02. вакциони пункт неће радити.

Очито је да је број инфицираних, у односу на број тестираних, у нашем граду, задњих дана значајно расте, да се заражавају и вакцинисани и невакцинисани, али и да нам је једина, и медицински доказана, одбрана од тежих облика вирусне инфекције covidom-19 вакцина и поштовање прописаних мера ношења заштитних маски, социјалне дистанце и хигијене/дезинфекције (пре свега руку).

Евидентно је да вакцинисани, који се, и ако се, уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом.

Још једном МОЛИМО све невакцинисане, посебно млађу популацију грађана, да дођу на вакциони пункт у Дому културе у Котлујевцу и приме вакцину, а АПЕЛУЈЕМО на оне који су примили једну или две дозе вакцине да приме додатну дозу вакцине, како би смо зауставили ширење вируса и спречили оптерећење здравственог система хоспитализацијама невакцинисаних или недовољно имунизованих грађана.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.