Вести

УСВОЈЕНЕ НОВЕ ОДЛУКЕ: Одржана 21.седница Градског већа Града Зајечара

УСВОЈЕНЕ НОВЕ ОДЛУКЕ: Одржана 21.седница Градског већа Града Зајечара

Јуче је градоначелник града Зајечара Бошко Ничић у својству председника Градског већа, у консултацији са шефовима свих одборничких група у Скупштини града, и у присуству председника градске Скупштине, а због грубих грешака надлежног Одељења Градске управе (Одељења за друштвене делатности) и референта који је припремао предлог измена аката везаних за додатну заштиту породиља на територији града Зајечара, договорио припрему хитне (редовне) седнице Скупштине града како би се недостаци отклонили и показало да град Зајечар, као и многих година у прошлости, има итекако и разумевања и води бригу о породиљама.

По овом питању град Зајечар је до 2013.године предњачио у Републици Србији и то ће радити и надаље. На састанку је постигнут и висок степен сагласности да је мера, која је постојала до 2013.године, а која је подразумевала дванаестомесечно давање незапосленим породиљама, била одлична и да исту, чим се сагледа финансијска страна исте, и стекну могућности, а најкасније у буџету за 2023.годину, врати као подстицајна мера.

Такође је сагледано и давање за вантелесну оплодњу од стране града (које није покривено мерама државе Србије), те издвајања од 36.000- по особи за вакцине против HPV (новоуведена мера) и друге мере које треба да допринесу побољшању укупне демографске и популационе слике на територији нашег града.

Јучерашњи састанак је протекао у изузетно коректној атмосфери, уз уважавање и прихватање свих предлога и ставова присутних шефова одборничких група, како власти, тако и опозиције у градском парламенту.

То показује да је релевантним политичким чиниоцима у граду (присуствовали су представници 44 од 50 одборника у градској Скупштини) интерес грађана, по важним животним питањима, изнад политичких интереса и јефтиног политичарења.

-Дијалог релевантних политичких чинилаца, у данашњим условима живљења, је једини начин да допринесемо да наш град и грађани боље живе. Политикантсво које су појединци, из минорних политичких групација, на основу гласина са овог састанка пласирали у својим медијима и на порталима, сигурно неће допринети значају и њиховој политичкој снази колико се год они трудили да покажу да су заслужни за промену Одлуке о додатној заштити породиља на територији нашег града, изјавио је градоначелник Бошко Ничић.

На управо завршеној седници Градског већа града Зајечара већници су једногласно усвојили поништење претходно донесене одлуке, која је имала и правни вакум од 23 дана што је недопустиво, и усвојили предлог нове Одлуке, коју ће Скупштина града Зајечара разматрати на седници заказаној за 09.12.2021.године.

Новом одлуком, за коју се очекује велика подршка одборника, предвиђа се давање града од 30.000 дин. за прво, 50.000 дин. за друго и 100.000 дин. за треће и свако наредно новорођенче, као и скраћење времена пребивалишта породиље на територији града Зајечара са 3 године на 6 месеци.

На данашњој, 21. седници Градског већа у Зајечару усвојени су и записници са 18., 19. и 20. седнице Градског већа, Нацрт Одлуке о приступању изради Локалног плана управљања отпадом на територији града Зајечара, Нацрт Одлуке о приступању изради Плана квалитета ваздуха на територији Града Зајечара, Нацрт Одлуке о приступању изради Програма заштите животне средине на територији града Зајечара за период од 2022. до 2030. године, као и Нацрт Одлуке о изменама Одлуке о образовању Штаба за ванредне ситуације града Зајечара.

Већници су дали зелено светло и на Нацрт Решења о давању сагласности на Статут Апотекарске установе „Зајечар“ Зајечар, на Одлуку о давању сагласности на Одлуку о оснивању организационих јединица Апотекарске установе „Зајечар“ Зајечар, као и усаглашавању са Законом о класификацији делатности и о регистру јединица разврставања, на Одлуку о радном времену организационих једница Апотекарске установе „Зајечар“ Зајечар, на Нацрт Решења о давању сагласности на План и програм пословања Јавног комунално-стамбеног предузећа“ЗАЈЕЧАР“ Зајечар за 2022. годину, на Нацрт Решења о давању сагласности на Одлуку о расподели добити Јавног комунално-стамбеног предузећа“Зајечар“ Зајечар за 2020. годину.

Градски већници су усвојили и Нацрт Решења о давању сагласности на Програм пословања Јавног комуналног предузећа „Хигијена Зајечар“ Зајечар за 2022. годину, Нацрт Решења о давању сагласности ЈКП „Хигијена Зајечар“ Зајечар на цене гробљанских услуга, Нацрт Решења о давању сагласности на Програм пословања Јавног комуналног предузећа „Паркирање, пројектовање и надзор“ Зајечар за 2022. годину, Нацрт Решења о разрешењу и именовању члана Школског одбора Основне школе „Љуба Нешић“ у Зајечару и Предлог Решења о одобравању средстава из Годишњег Програма организација у области спорта којима се задовољавају потребе и интереси грађана у области спорта у 2021. години.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.