Вести

Потписани уговори са пољопривредницима: Побољшање услова за производњу  и обнављање дотрајале механизације

Потписани уговори са пољопривредницима: Побољшање услова за производњу и обнављање дотрајале механизације

Пољопривредни произвођачи са територије града Зајечара данас су у великој сали Скупштине града потписали уговоре о подстицајима за набавку нове прикључне механизације за воћарство и сточарство. Средства су одобрена за 74 регистрована пољопривредна газдинства, а вредност уговора је 5.240.047,016 динара.

Пољопривредницима се најпре обратио заменик градоначелника Зајечара Владимир Виденовић, који је истакао велики значај субвенција.

Весна Станковић градски већник за пољопривреду је овом приликом рекла да први пут ове године имамо и већи број сточара који су учествовали на конкурсу.

-Од 74 корисника чак је 44 пољопривредних произвођача први пут конкурисало за средства која додељује град Зајечар. Укупна вредност инвестиција у набавци механизације по овом конкурсу износи 9,6 милиона динара. Можемо бити поносни што ће велики део тих средстава пољопривредници добити из буџета града. На овај начин се утиче на повећање капацитета наших пољопривредника, на обнављање дотрајале механизације и побољшања услова за производњу у наредним годинама. Све је теже наћи радну снагу и пољопривредници морају да се опреме машинама да би успели да обаве све послове. Посебно је то изражено у воћарству, па је и број захтева по овом конкурсу био највећи управо за воћаре. Нажалост, конкурс за набавку квалитетних грла говеда оваца и коза у овој години имао је мање пријава од предвиђених средстава. То је показатељ озбиљне ситуације у сточарству која није ништа другачија и у осталим деловима Србије. Ми смо покушали да и преко конкурса за механизацију помогнемо сточарима да превазиђу ове изазове, рекла је Станковић и додала:

-Што се тиче реализације буџета за пољопривреду, Комисија је до сада донела Одлуке о додели подстицаја за 124 пољопривредна домаћинства кроз четири конкурса. Укупно је одобрено 8,3 милиона динара. Процена је да ћемо до краја 2021.године имати реализацију буџета за пољопривреду већу у односу на претходну годину за 30-40 %. Сви конкурси су завршени и у току је обрада захтева за још два конкурса. На овај начин показујемо да радимо у интересу пољопривредника, да имамо исте критеријуме за све и да успешно реализујемо започете пројекте и конкурсе. Дали смо предност младим пољопривредним произвођачима, јер сматрамо да без њих нема ни опстанка села. Према броју пријава и интересовању за наше конкурсе и пројекте поверење пољопривредника у град Зајечар се повећава и препознају нас као још један вид финасирања поред Министарства пољопривреде, које је примарно одговорно за доделу субвенција.

Циљ нам је да се у наредном циклусу инвестиција настави са подршком пољопривредним газдинствима, да се кроз подстицаје подстакне прерада и да се улаже у развој инфрастуктуре у селима. Само тако широким приступом биће могуће да се унапреди квалитет живота наших пољопривредника и да се мотивишу млади људи да остану на селу и раде пољопривреду, наводи Весна Станковић.

Град Зајечар је у 2021. години у оквиру реализације Програма подршке развоја пољопривреде расписао шест конкурса за регистроване пољопривредне произвођаче. Конкурси су били намењени субвенционисању инвестиција у области воћарства, сточарства и пчеларства. Поред тога, средства су одобрена и за набавку нове прикључне механизације и опреме за пољопривреду, као и за регресирање трошкова осигурања у пољопривреди.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.