Вести

Промовисање доброг управљања и оснаживање Рома на локалном нивоу: Потписан протокол о сарадњи за другу фазу Romacted програма

Промовисање доброг управљања и оснаживање Рома на локалном нивоу: Потписан протокол о сарадњи за другу фазу Romacted програма

У Клубу посланика у Београду одржана је конференција поводом покретања фазе другог заједничког програма Европске уније и Савета европе ROMACTED под називом „Промовисање доброг управљања и оснаживање Рома на локалном нивоу“.

Након завршетка конференције потписан је Протокол о сарадњи између Савета Европе, Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог и 14 партнерских општина и градова који учествују у фази 2 ROMACTED програма, међу којима је и Зајечар. У име Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, протокол је потписала министарка Гордана Чомић, у име Савета Европе Тобијас Флесенкемпер шеф мисије Савета Европе у Београду, а у име града Зајечара Саша Ивановић члан Градског већа.

Подсетимо, Град Зајечар је био један од 11 градова и општина који је учествовао и у првој фази ROMACTED програма, која је трајала три године. У том периоду је усвојен Локални акциони план за Роме, формирана Институционална радна група, Мобилни тим, Локална акциона група, именован кординатор за ромска питања, постављени педагошки асистенти за Роме у предшколској установи и у школама, а постављен је и медијатор здравља у Здравственом центру Зајечар. Формирана је и посебна буџетска линија ROMACTED из које су финансиране многе активности ромске заједнице у граду. У току трајања програма деци је обезбеђен бесплатан школски прибор, пакетићи за Нову годину, пакети помоћи за најугроженије породице, формирана је и фолклорна секција која је наступала широм Србије, а у Зајечару су одржана и два фестивала ромске културе и традиције.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.