Вести

У Зајечару још 54 позитивних лица на корону, на кисеоничкој потпори 48 пацијената

У Зајечару још 54 позитивних лица на корону, на кисеоничкој потпори 48 пацијената

На основу 166 новообрађених PCR и Аg узорака , у последња 24 h, на територији града Зајечара имамо још педесетчетири (54) covid-19 позитивне особе (32,5% од броја тестираних).

Двадесетседам (27) новоинфицираних особа су женског пола и двадесетседам (27) мушког пола старости од 7 до 74 година живота.

На седам (7) контролних тестирања није било covid-19 позитивних особа.

Од почетка пандемије обрађено је укупно 38.447 PCR и Ag узорака а чекају се резултати за још 125 раније тестираних.

До сада је обољевање од covid-19 инфекције потврђено код 8.037 грађана Зајечара (4.151 женског и 3.886 мушког пола).

Од овог броја код 7.268 особа више нема знакова инфекције на тестирању (сматрају се излеченима).

Број хоспитализованих пацијената инфицираних вирусом covid-19, на оба одељења (Инфективном и ОПНЛ), је 65 (48+17- капацитет оба одељења је 70 пацијената), те је преостало још 5 места за смештај covid-19 инфицираних грађана којима је неопходна хоспитализација.

У последња 24 h било је 2 пријема и 2 отпуста на овим одељењима. Од 65 хоспитализованих пацијената њих 48 су на кисеоничкој потпори.

МОЛБА И АПЕЛ ШВС ГРАДА

МОЛИМО И АПЕЛУЈЕМО да поштовањем прописаних мера и имунизацијом оних који то УПОРНО ИЗБЕГАВАЈУ И ИГНОРИШУ, без логичних објашњења, спречимо оптерећење здравственог система и медицинских радника и заштитимо и себе и људе са којима живимо.

Дешава се управо оно на шта је градски ШВС упозоравао задња три месеца, апелујући да се вакцинишемо, а то је да смо, избегавајући вакцинацију и не успевајући да постигнемо цифру од БАР 50% ревакцинисаних, ушли у зачарани круг из којег излаза нема и где мутација вируса, међу невакцинисанима, доводи и до обољевања све већег броја вакцинисаних као и деце и младих.

Тиме, као и непоштовањем мера, угрозили смо нормалан живот и функционисање здравственог система и наш град увели међу локалне самоуправе са процентуално највећом стопом заражавања.

ИЗВЕШТАЈ О ИМУНИЗАЦИЈИ

До јуче је, на територији Зајечара, дато 51.073 доза вакцина (“Фајзер”, “Синофарм”, “Спутњик В” и “АстраЗенека”) од чега је 23.026 грађана (51,07% пунолетне популације) примило прву дозу вакцине, 21.968 грађана (48,72% од пунолетне популације) је ревакцинисано док је трећу дозу примило 6.079 грађана ( 13,48 %).

Молимо грађане, чак и оне који су прележали covid-19 инфекцију, а до сада нису имунизовани, да дођу у Дом здравља Зајечар и приме једну од две (тренутно) понуђене вакцине и то :

- од 09,00-13,00 (Sinofarm) и

- од 13,00 - 17,00 (Pfizer).

У Дому културе у “Котлујевцу”, од 07,00-14,00 почело је давање треће дозе вакцине (по избору) заинтересованим грађанима.

Трећа доза вакцине, током викенда, примаће се у просторијама Дома здравља у Зајечару од 09,00-17,00 h.

Очито је да број инфицираних, у односу на број тестираних, ДРАСТИЧНО расте у нашем граду, да се заражавају углавном невакцинисани, и да нам је једина, и медицински доказана, одбрана од вируса вакцина.

Евидентно је да вакцинисани, који се, и ако се, уопште инфицирају вирусом, немају тежу клиничку слику и ретко имају потребу за хоспитализацијом.

Тренутно више од 3/4 хоспитализованих особа, са covid-19 инфекцијом, у ЗЦ Зајечар чине невакцинисане особе.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са портала Града Зајечара у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Сличне вести

Пошаљите коментар

Коментари који су увредљиви по било кога и на било којој основи, као и коментари који садрже рекламе или линкове ка спољним сајтовима, неће бити одобрени.